Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 30 apr 2016 / 19:10 uur

Franse journalist infiltreert in terreurcel van IS

Een Franse journalist is zes maanden lang geïnfiltreerd in een cel met zelfmoordterroristen van IS. Saïd Ramzi (niet zijn echte naam) wist via Facebook in contact te komen via de cel. Hij kreeg daarna een ontmoeting met een ronselaar, waarna hij met leden van de cel kon afspreken.

De cel was actief in Parijs en Châteauroux, en plande een aanslag in Frankrijk, schrijft Het Laatste Nieuws.

Leden hebben zelfmoordneigingen

De ronselaar waarmee Ramzi de eerste ontmoeting had, stelt dat de enige uitweg de dood is. ,,Tenzij we gearresteerd worden, maar we gaan niet met de handen omhoog naar buiten. Dat is verboden, broeder. Je krijgt minstens twintig kogels in je lichaam, maar die zullen opluchting brengen. Als martelaar voel je geen pijn."

Later heeft Ramzi ook ontmoetingen met andere leden van de cel. Hij stelt dat het gaat om jonge mensen die ,,de weg kwijt zijn". ,,Ze zijn gefrustreerd, voelen zich verloren, hebben zelfmoordneigingen en zijn makkelijk te manipuleren."

Soldats d’Allah – Spécial investigation… door Telerama_BA

Schietpartij in discotheek

De cel plant een aanslag; ze zijn van plan om een militaire basis aan te vallen. De ronselaar waarmee Ramzi zijn eerste afspraak had, probeert naar Syrië af te reizen maar wordt tegengehouden en teruggestuurd naar Frankrijk. Hij wordt in de gaten gehouden, en moet zich elke dag melden bij de politie.

Desondanks worden de plannen voor de aanslagen specifieker. Er wordt voornamelijk gecommuniceerd via versleutelde berichten. Later komt een zekere Abou Souleiman terug uit Syrië. Hij spreekt met Ramzi af op het metrostation. Daar krijgt hij instructies van een vrouw in een niqab. Daarin staat dat hij naar een discotheek moet gaan, om daar zo veel mogelijk mensen dood te schieten. Dan moet hij wachten tot de hulpdiensten komen, om zichzelf dan op te blazen.

Kalasjnikovs zijn geregeld

De terreurcel heeft dan ook al kalasjnikovs geregeld, maar voor het zo ver kan komen wordt de cel opgerold. Een van de leden die wist te ontsnappen, realiseert zich dan dat Ramzi een infiltrant was. Hij stuurt hem een sms: ,,Je gaat eraan."

Ramzi is zelf moslim, vertelt hij tegen in de reportage die hij over zijn infilatratieactie maakte. ,,Ik geloof in God, ik bid soms en ik ga wel eens wat drinken op het terras van een café", stelt hij. ,,Ik ben iemand die IS het meest haat." Hij vindt dat IS de islam naar de knoppen heeft geholpen.

De reportage wordt maandag uitgezonden op de Franse Canal+.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Franse journalist infiltreert in terreurcel van IS
Sluiten