Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 10 apr 2016 / 11:11 uur

Flinke afname plastic tasjes dankzij verbod

Waar je eerder een gratis plastic tasje kreeg bij het doen van onder meer kleine boodschapjes, moet je nu een meerprijs betalen of krijg je een papieren tas. Het aantal plastic tasjes dat door kleine ondernemers en winkeliers wordt verstrekt, is daardoor ongeveer met vijftig procent afgenomen. Dat blijkt uit een meting van RTL Z.

Papier

Het verbod op gratis plastic tassen werd per 1 januari 2016 ingevoerd om milieuvervuiling terug te dringen. Dat pakt dus positief uit: tasjesproducent en –verkoper API-Caropack laat weten zeker de helft minder tasjes te verkopen. De verkoop van andere soorten tassen, bijvoorbeeld papieren, is echter wel flink gestegen. Ook groothandels als Makro zien het aantal verkochte plastic tasjes teruglopen.

De meerprijs voor een plastic tasje verschilt per winkel. Bij Gall&Gall, Etos en Hema betaal je er bijvoorbeeld 10 cent voor; dit heeft ervoor gezorgd dat er tussen de 80 en 85 procent minder tasjes over de toonbank gaan. Kruidvat en Trekpleister hanteren een prijs van 5 cent en zij zien daardoor, waarschijnlijk mede door de lagere prijs, een daling van 60 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Flinke afname plastic tasjes dankzij verbod
Sluiten