Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 7 apr 2016 / 12:15 uur

Feiten en fabels over het leed dat leren heet

Met de tentamens voor de deur (of misschien zit je er al middenin) kan je wel een opfrisser gebruiken. Want hoe werk je zo goed mogelijk die stapels boeken weg? En aan welke wijsheden heb je helemaal niets? Metro legt zes stellingen voor aan huiswerkcoach Madelène Schippers van Voorbeeldigleren. Is het een feit of een fabel?

1 In de ochtend leren is beter dan in de avond

Feit, omdat je dan veel frisser bent. Mensen die zeggen dat ze geen ochtendmens zijn, hebben een verkeerde instelling. Je lijf en je hersenen kunnen het juist beter aan in de ochtend. Zelf hou ik van de avonden. Maar als ik iets moet doen, gaat dat in de ochtend een stuk makkelijker. Alleen in de ochtend heb ik er gewoon geen zin in. Ze zeggen wel dat als je vlak voor het slapengaan nog leert, je dan tijdens je slaap nog informatie gaat verwerken. Het is dus niet zo dat je dan alles weer vergeet zodra je slaapt.”

2 Het markeren van de tekst helpt met onthouden

„Je wild arceren in een tekst, daar wordt niemand beter van. Echter, als je een structuur gebruikt met verschillende kleurtjes werkt het wel. Roze is voor het onderwerp van de tekst, geel is voor bijzaken, enzovoorts. Als je het zo doet, is het wel een feit.”

3 Muziek luisteren tijdens het leren is goed voor je

Fabel én feit. Het hangt af van de muziek. Je hebt een bepaalde frequentie of hersengolf nodig om goed te kunnen leren. Klassieke muziek is dan goed. Mozart, Bach en Vivaldi zijn voorbeelden van muziek met de juiste frequentie. House- of popmuziek daarentegen… niet zo verstandig. Dat heeft te maken met de frequentie, maar ook met het gesproken woord. Je hersenen stellen zich erop in dat je naar die tekst gaat luisteren en dat wil je natuurlijk niet.”

4 Vrouwen zijn beter in multitasking dan mannen

Fabel, multitasking bestaat niet! Je kan namelijk maar één ding voor 100 procent goed doen. Het is wel zo dat vrouwen beter uitgerust zijn om meerdere dingen in de gaten te houden. Dat heeft alles te maken met de evolutie. De man ging met een knuppel het bos in en de vrouw deed eigenlijk de rest.”

5 Onder druk presteer/leer je beter

Fabel en feit, dit hangt af van jezelf. Het kan zijn dat je stress ervaart en dichtslaat door de druk. Er zijn mensen die zeggen beter te presteren onder druk. Dat zou kunnen zijn omdat ze zich eindelijk ertoe kunnen zetten om iets te doen, maar dat is niet hetzelfde als beter presteren.”

6 Je onthoudt beter als je blijft herhalen

Feit. Alleen is dit wel de saaiste manier. Gemiddeld moet je iets 200 keer herhalen voor je het voor altijd opslaat. Als je een stuk tekst 200 keer leest, zal je daar zeker veel van onthouden. Maar er zijn veel leukere en efficiëntere manieren om te leren.”

Met deze tips leer je wél beter:

Maak het leuk voor jezelf
Maak het leuk voor jezelf. Zorg voor een goed humeur want zonder ben je niet ontvankelijk voor nieuwe informatie. Blijf tussendoor in beweging en neem regelmatig pauze.

Fantaseer
Fantaseer over de lesstof. Je brein is namelijk gek op beelden. Door een soort film in je hoofd af te spelen, onthoud je de stof beter.

Kauwgom kauwen
Dit lijkt een fabeltje, maar het helpt echt, volgens onderzoekers. Al hoef je niet per se op kauwgom te kauwen. Het gaat om de beweging van je kaken. Hierdoor stroomt er extra bloed naar je hoofd en dus ook je hersenen. Hierdoor werken je hersenen beter.

Geen energiedrankjes of Dextro
Het geraffineerde suiker dat in energiedrankjes en snoep zit, zorgt misschien voor een tijdelijke boost, maar kort erna krijg je weer honger. Je kan zelfs verwarder worden. Er zijn genoeg gezondere alternatieven zoals: bananen of ander fruit, koffie (niet te veel natuurlijk) of een volkoren boterham (zonder zoet beleg).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Feiten en fabels over het leed dat leren heet
Sluiten