Metro
Metro Nieuws 30 apr 2016 / 16:13 uur

Eitje voor NS door slecht weer(voorspellers)

Rond halfelf de trein richting Amsterdam. We bereiden ons voor op feestende jongeren, gekleed in oranje en stiekem nippend van meegenomen alcohol.

Daar komt het gele gevaarte, even diep ademhalen nog. De deuren gaan open en….niks.

Niemand. Nou ja niemand. De conducteur zit gezellig te keuvelen met een wat ouder stel. „Het is niet normaal rustig, de hele ochtend al”, laat hij weten. „Het zal wel door het weer komen.”

Veel ellende

Het weer? Het is prachtig weer! „Nou, ze hebben natuurlijk wel heel veel ellende voorspeld”, zegt de man die ons op ons woord gelooft dat we een kaartje hebben.

Op Amsterdam Centraal staan talloze NS-medewerkers en beveiligers. Ontzettend veel beveiligers. Op het Stationsplein rijden ME-busjes in een polonaise achter elkaar aan.

Een lieve NS-juffrouw in geel hesje laat weten dat zij het nog nooit zo rustig heeft gezien op een feestdag als deze. „Het is rustiger dan op een doodgewone zaterdag. Normaal voel je in je buik het bonken van de mensenmassa die langs dendert. Je kunt dan niet met elkaar praten zo’n lawaai is het. En nu niks. Misschien dat het later nog wat drukker wordt.”

https://twitter.com/HJvanHart/status/725267562762780673

Reageerbuisjes

De trein naar Utrecht geeft eenzelfde beeld. Vier Scandinaviërs gaan zich te buiten aan vreemdgekleurde drankjes in reageerbuisjes. Tsja, je moet toch wat. Voor de rest, lege coupés.

Ook Carola Belderbos van NS laat weten dat het in jaren niet zo stil is geweest tijdens dit Oranjefeest. „Waarschijnlijk wachten mensen toch het weer af”, zegt de woordvoerder. „Zo rustig als vandaag hebben we het de afgelopen jaren in ieder geval nog nooit gehad.”

Nico, die in Utrecht snacks en blikjes drinken aan de man probeert te brengen weet wel waarom zijn klanten wegblijven. „Ze hebben Koningsdag kapot voorspeld. De hele week zeiken over code dit en code dat. Man, het is prima weer hier! Maar mensen geloven die gasten nog steeds en blijven thuis.”

Terras

Medewerkers van Graaf Floris zetten rond het middaguur toch maar het terras op. De zon schijnt. Ook zij „hebben het in jaren niet zo rustig gehad”. Aan de kleine buitenbar staat een stel uit de Domstad met een biertje in de hand. „We dachten laten we eens een kijkje nemen in de stad. Heerlijk rustig zo. Dit houden we wel vol.”

Volgens Jaco van Wezel, meteoroloog van Weeronline, valt het in bepaalde plaatsen inderdaad erg mee met het weer. „De situatie wisselt sterk van plek tot plek. In Drenthe en Zuid-Limburg is het vier graden en ligt er sneeuw. Amsterdam komt er juist weer vrij gunstig vanaf.”

Sneeuw dus in Limburg en Drenthe. Maar wie gaat daar nu heen om Koningsdag te vieren?

Festivals

De verschillende (overdekte) festivals in onder meer Amsterdam, en het meevallende weer, zorgen in de loop van de dag eindelijk voor wat reuring in de treinen.

Maar dat is nog altijd een eitje voor de NS vergeleken met een willekeurige ochtendtrein op een doorsnee werkdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eitje voor NS door slecht weer(voorspellers)
Sluiten