Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 21 apr 2016 / 07:39 uur

Dodental aardbeving Ecuador loopt verder op

Het aantal mensen dat om het leven kwam bij de aardbeving in Ecuador is volgens de autoriteiten opgelopen naar zeker 413. Ook raakten meer dan 2600 mensen gewond bij de beving van zaterdagavond.

Het epicentrum lag voor de kust, op zo’n 20 kilometer diepte, maar de beving werd honderden kilometers verderop in de hoofdstad Quito nog gevoeld. Gebouwen stortten in, wegen raakten onbegaanbaar en op veel plekken viel de stroom uit.

Nederlanders

Op het moment van de aardbeving waren er ongeveer 200 Nederlanders in Ecuador, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten. Zij hebben zich nog niet allemaal gemeld, maar het departement heeft vooralsnog geen aanleiding om te denken dat er Nederlanders door het natuurgeweld zijn getroffen.

Volgens VN-kinderfonds Unicef zijn door de ramp ten minste 150.000 kinderen getroffen. „We zijn in een race tegen de klok om alle kinderen te beschermen tegen ziektes en andere risico’s die in dergelijke noodsituaties voorkomen”, zei Grant Leaity, Unicef-directeur Ecuador.

Verwoest

Volgens eerste rapporten heeft de aardbeving 805 gebouwen verwoest en ook 608 gebouwen beschadigd. In Portoviejo en Chone zijn twee ziekenhuizen volledig ingestort. Zeker 119 scholen zijn beschadigd. Unicef-teams onderzoeken in Pedernales en Esmeraldes, twee van de zwaarst getroffen gebieden, welke noodhulp kinderen nodig hebben.

President Rafael Correa waarschuwde maandag dat de wederopbouw van het land miljarden dollars zal kosten. Dat kan volgens de president mogelijk een „enorme” invloed hebben op de economie, die al hard was getroffen door de lage olieprijzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dodental aardbeving Ecuador loopt verder op
Sluiten