Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 6 apr 2016

Dit is het kleinste stembureau van Nederland

Het kleinste stembureau van Nederland staat in het Overijsselse plaatsje Marle. In het plaatsje staan 49 kiezers geregistreerd. Vaak is er een opkomst van meer dan 100 procent, maar op de dag van het Oekraïne-referendum gaat dat niet lukken.

Lage opkomst

Het is voor de verandering een rustige verkiezingsdag in Marle. Tot het begin van de middag hadden slechts tien mensen gestemd in de woonkamer van Wim en Elly Westhoff. „Oh wacht, nu komen er weer twee mensen binnen. Er staan hier 49 kiezers geregistreerd. We hebben dus een opkomst van 20 procent.”

Sfeer proeven

Marle valt onder de gemeente Olst-Wijhe, maar ligt aan de andere kant van de IJssel. Het kreeg daarom een eigen stembureau om te voorkomen dat kiezers bij hoogwater 40 kilometer zouden moeten omrijden. Het stembureau heeft meestal opkomsten van boven de 100 procent, omdat ook mensen uit andere plekken langskomen om de sfeer te proeven.

Dat gaat bij het Oekraïne-referendum niet lukken, denkt Wim Westhoff. „Ik verwacht 50 tot 60 procent. Zo af en toe komt iemand binnen. Het is niet druk, maar we redden het uitstekend, we hoeven ons niet te vervelen. Met de koffie kwamen een paar mensen extra langs.”

Als lid van het stembureau mag Westhoff tijdens de stemming niet met kiezers praten over het referendum, maar hij weet wel hoe zijn dorpsgenoten denken. „Ik denk dat er een lichte meerderheid voorstemt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is het kleinste stembureau van Nederland
Sluiten