Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 12 apr 2016 / 10:23 uur

Deze zomer één toeristenkaart voor al het ov

Toeristen, maar ook andere reizigers, kunnen nog deze zomer reizen met een dagkaart voor alle vormen van openbaar vervoer in Nederland. De ov-toeristenkaart moet het voor buitenlandse bezoekers „aantrekkelijker en eenvoudiger” maken om meer plekken in het land te bezoeken.

Naast gebruiksgemak moet de ov-dagkaart ervoor zorgen dat toeristen zich meer verspreiden over het land, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Er komen twee varianten: het Holland Travel Ticket off peak en het Holland Travel Ticket. De eerste kaart is geldig vanaf 9 uur ’s ochtends – om de drukke ochtendspits te ontzien – en op zaterdag en zondag de hele dag. Deze kaart kost 39 euro. De tweede kaart is een hele dag geldig en kost 59 euro.

Eenvoudiger

Met beide kaarten kan in heel Nederland gereisd worden in bus, metro, tram en trein. „De kaarten zijn niet exclusief voor buitenlandse toeristen”, schrijft Dijksma. „Ook andere reizigers kunnen hiervan gebruik maken.” Ook komen er nog voor de zomer balies op Schiphol Plaza en achter de douane waar de verschillende ov-kaarten gekocht kunnen worden.

Hiernaast introduceert de provincie Zuid-Holland binnenkort een eigen toeristendagkaart. Hiermee kunnen buitenlandse bezoekers in de hele provincie met bus, tram en metro reizen. Vooral Rotterdam zit om deze vernieuwingen te springen.

Te ingewikkeld

Dinsdagochtend nog deed directeur Ron Voskuilen van Rotterdam Partners tijdens de presentatie van de jaarcijfers over toerisme en investeringen de oproep voor één ov-toeristenkaart. „Wie vanuit Rotterdam naar Amsterdam gaat moet eerst met de RET, dan de NS en nog iets met een toeslag. En in Amsterdam krijgt hij weer te maken met het GVB. Dat is bijna niet uit te leggen”, zei Voskuilen die in de loop van de ochtend op zijn wenken werd bediend. Hij noemt het bericht ‘goed nieuws’.

Na een jaar vindt een evaluatie plaats.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze zomer één toeristenkaart voor al het ov
Sluiten