Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 8 apr 2016 / 15:23 uur

Daarom is staan op een Legoblokje zo pijnlijk

Iedereen kent het wel: de helse pijn die door je voet schiet wanneer je per ongeluk op een Legoblokje stapt. Wetenschappers hebben nu precies uitgezocht hoe het komt dat die kleine blokjes ons zoveel pijn opleveren.

Uit het onderzoek blijkt dat de verschrikkelijke pijn alles heeft te maken met druk. Tijdens het lopen plaats je namelijk op je voorste voet meer druk dan de achterste. Wie vervolgens die voet op een legoblokje plaatst, brengt datzelfde lichaamsgewicht op de kleine contactplek van de voet met het blokje. Auw.

Geen aanstellerij

De pijn van het stappen op een Legoblokje valt te vergelijken met een punaise of een spijker. Een heftige reactie is dus alles behalve aanstellerij. Volgens Ben Crul, emeritus hoogleraar pijnbestrijding, heeft dit alles te maken met de kleine zenuwtjes die in je voeten zitten. De zogenoemde Aδ-nociceptoren.

Deze zitten dicht bij het huidoppervlak en reageren razendsnel wanneer er iets het lichaam beschadigd. Daarom trek je ook gelijk je voet terug wanneer je op een Legoblokje stapt. Bij weefselbeschadigingen of ontstekingen kunnen deze prikkels nog gevoeliger worden.

Onverwacht

Wanneer je op een blokje stapt, schrik je ook nog eens. Je rekent namelijk niet op helse pijn als je zorgeloos door de hal of de kamer van je zusje wandelt. Toch weet Crul dat niet het onverwachte de pijn vergroot, maar juist dat wat je verwacht. „Wie bij de tandarts bang is voor pijn, ervaart die pijn ook sterker. Daarom hangt bij mijn tandarts in de behandelkamer een televisie; die leidt de aandacht af van mogelijke pijn.”

Er zijn nog geen wetenschappelijke theorieën losgelaten op de vraag hoe je het beste deze pijnlijke situatie ontloopt. Wél heeft Lego zelf pantoffels ontwikkeld waarmee je ongestoord over de blokjes kan lopen. Na dit verhaal is dat in ieder geval een geruststellende gedachte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Daarom is staan op een Legoblokje zo pijnlijk
Sluiten