Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Brief uit Tweede Wereldoorlog alsnog bezorgd

Een nooit bezorgde brief uit de Tweede Wereldoorlog van een moeder aan haar dochters, wordt na ruim zeventig jaar alsnog bezorgd. De brief werd gevonden door Jeroen van Moorsel, toen hij tijdens een verbouwing de vloer open brak.

Dochters in pleeggezin

Dat meldt het AD. De brief is geschreven op 2 februari 1945. Er staat in te lezen hoe Bep van de Water, de ondergedoken moeder, haar dochters misten. Die zaten in een pleeggezin aan de andere kant van het land. Tiny en Bep waren namelijk zo vermagerd door de hongerwinter, dat ze aansterkten op een boerderij in het noorden.

Moeder Bep vertelt hoe ze met pijn in het hart afscheid nam van haar dochters, die toen 11 en 6 jaar waren. Ze wilde graag wat kleertje met de brief meesturen, ondanks dat ze nauwelijks wat had. Ze hoopt dat haar kinderen het beter hebben dan zij het heeft in Den Haag.

Na de oorlog herenigd

De moeder van de vinder zette alles op alles om de nabestaanden te vinden nadat ze de brief had gelezen. Ze kwam Pieter Ek (72), de broer van de vrouwen aan wie de brief was gericht, op het spoor, die de brief in ontvangst zal nemen. Pieter was destijds nog baby, en bleef bij zijn moeder.

,,Mijn moeder had vier kinderen", stelt Ek in de krant. ,,Tiny is nu 82 jaar en woont in Haarlem. Bep, vernoemd naar haar moeder, is 77 en heeft zich gevestigd in Melbourne, Australië. Marion, 69, is een nakomertje en zit in München. Ik heb met al mijn zussen nog goed contact. Ze zijn inmiddels op de hoogte van de brief." De moeder en haar dochters zijn na de oorlog met elkaar herenigd.

Zoektocht op Facebook

Het was nog een hele zoektocht voor de familie Ek werd gevonden. De brief was namelijk alleen ondertekend met ,,mammie". Op dezelfde plek werden echter ook ansichtkaarten gevonden, met onder meer Bep v.d. Water en Pieter Ek. De bewuste Pieter Ek had toevallig net een Facebookaccount aangemaakt, waardoor hij kon worden opgespoord.

https://www.facebook.com/monique.vanmoorselheemskerk/posts/1159950314029460

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Brief uit Tweede Wereldoorlog alsnog bezorgd
Sluiten