Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 16 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Brandweer: poeder Color Run is gevaarlijk brandbaar

Het lijkt zo leuk en onschuldig, dat kleurpoeder bij evenementen zoals de Color Runs en verschillende festivals. Maar volgens de Amsterdamse brandweer is het spul een stuk gevaarlijker dan wordt gedacht.

Brandbaar

Het kleurpoeder is vaak gemaakt van het zeer brandbare maïszetmeel, zo blijkt uit onderzoek. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat daarom een richtlijn opstellen waaraan het kleurpoeder straks moet voldoen.

Explosie

Het onderzoek werd gedaan nadat er vorig jaar in Taiwan een stofexplosie was op een Color-feest doordat het kleurpoeder was ontbrand. Vijftien mensen kwamen om het leven en meer dan 500 feestgangers raakten gewond.

,,Na Taiwan kunnen wij niet doen alsof er geen probleem is’’, zegt Jetty Middelkoop van de Amsterdamse brandweer tegen de NOS. ,,Het gebeurt bij hardloopevenementen, op festivals, maar ook gewoon thuis.’’

Met de richtlijnen die worden opgesteld door het RIVM kan de brandweer straks gemeenten adviseren of ze een vergunning kunnen afgeven voor evenementen met kleurpoeders.

In deze video laat een brandweerman zien hoe brandbaar het kleurpoeder is:

https://www.youtube.com/watch?v=97V8td0wWIU

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brandweer: poeder Color Run is gevaarlijk brandbaar
Sluiten