Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 20 apr 2016 / 12:54 uur

Blote schouders en buik taboe op Haagse basisschool

Korte rokjes zijn op sommige middelbare scholen taboe, maar ook op de basisschool gelden al strikte kledingvoorschriften. Op De Paradijsvogel in Den Haag is het 9-jarige meisjes verboden om met ’korte truitjes met blote buiken en truitjes met spaghettibandjes’ in de klas te verschijnen. „We vragen van kinderen dat zij zich kleden passend binnen de algemene fatsoensnormen.”

De rooms-katholieke basisschool is van mening dat deze kledingvoorschriften horen bij een goede opvoeding. „In beginsel mogen de kinderen dragen wat ze willen, maar kinderen moeten ook leren welke kleding wanneer wenselijk is”, zegt Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van het Lucas Onderwijs waar De Paradijsvogel onder valt. „Op het strand of in de disco draag je andere kleding dan in een schoolomgeving. In onze samenleving ga je ook niet in bikini naar het werk. Het hoort bij de opvoeding om dit te leren.”

Geen make-up

In de schoolgids staat dat verwacht wordt dat de leerlingen in gepaste kleding naar school komen. „Je gaat naar school en niet een dagje naar het strand. Wij menen dat vanaf groep 5 korte truitjes met blote buiken en truitjes met ‘spaghettibandjes’ op school niet zijn toegestaan”, valt er te lezen. Ook het gebruik van make-up moet beperkt blijven tot de speciale gelegenheden en feesten. „Hierbij valt te denken aan kerstavond, een disco-avond en een (afscheids)feestje.”

Inbreng ouders

„De schoolgids is besproken met de medezeggenschapsraad en dus met inbreng van de ouders ingevoerd”, gaat Van Vliet verder. „De voorschriften gelden zowel voor meisjes als jongens. Daar is geen verschil. Petjes mogen ook niet. Het heeft niets te maken met of bepaalde kleding uitdagend zou zijn.”

Gevoelens

De directrice van De Paradijsvogel zou in andere media gesuggereerd hebben dat meisjes met dit soort ’sexy’ kleding „zonder het door te hebben gevoelens bij sommige mannen kunnen losmaken”. Volgens Van Vliet zijn haar uitspraken uit zijn verband gerukt en onwaar. „Dat is niet de argumentatie voor de kledingregels. In een professionele omgeving maak je nu eenmaal afspraken over hoe je je kleedt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blote schouders en buik taboe op Haagse basisschool
Sluiten