Rens Oving
Rens Oving Nieuws 11 apr 2016 / 12:36 uur

Baankans na studie wordt nogal eens overdreven

Goede voorlichting is belangrijk voor iedereen die een studie moet kiezen. Maar veel opleidingen beloven meer dan ze kunnen waarmaken.

Als je gaat studeren is het wel zo fijn om te weten dat je later een baan kunt vinden. Uit een steekproef van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) naar 45 grote opleidingen aan universiteiten en hogescholen blijkt dat in ongeveer de helft van de gevallen de informatie over de kans op een baan lang niet goed en soms zelfs veel te positief is.

De voorlichting op de websites van de opleidingen loopt qua kwaliteit uiteen van compleet verkeerd, verouderd en onvindbaar, tot keurig op orde met een heldere uitleg.

Goed of slecht?

Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam maakt het helemaal bont. Wie zoekt naar de kans op een baan op de site van de UvA vindt al snel dat deze voor communicatiewetenschappers goed is. Maar met 31 procent van de afgestudeerden die na 1,5 jaar werk op niveau heeft gevonden, is de studie een van de slechtst scorende in het hele wetenschappelijk onderwijs.

Of bedrijfskunde in Groningen, waar de opleiding zich op de borst klopt dat hun studenten veel makkelijker werk vinden dan andere bedrijfskundigen. Maar de gegevens die daarvoor zijn gebruikt, zijn maar liefst vijf jaar oud. En dat terwijl de studiebijsluiter waarschuwt dat de baankansen voor bedrijfskunde behoorlijk afhankelijk zijn van economische voor- of tegenspoed. Volgens de faculteit wordt er wel gewerkt aan een nieuw onderzoek, maar zolang dat er nog niet is blijft de verouderde informatie online staan.

Baanzekerheid

Ook studies waarvan studenten traditioneel weinig moeite hebben om werk te vinden, zoals civiele techniek aan de TU Delft, blijken het nodig te vinden om er nog een schepje bovenop te doen. „Na je opleiding als civiel ingenieur ben je verzekerd van een goede baan”, schrijven ze in Delft.

Met 63 procent van de afgestudeerden die na 1,5 jaar werk op niveau heeft zijn civiel ingenieurs inderdaad behoorlijk gewild. „Maar verzekerd van een baan is wel wat te stellig opgeschreven”, geeft een woordvoerder van de faculteit toe.

Deadline

Veel jongeren zijn juist nu op zoek naar informatie over studies, omdat de uiterste datum van 1 mei eraan komt. Deze maand nog moeten duizenden nieuwe studenten een keuze maken.

„Als je een studie moet kiezen beland je al snel in een oerwoud aan informatie”, zegt Linde de Nie, voorzitter van het ISO. „Het is zeker niet overal een rommeltje, maar het zou veel beter zijn als alle opleidingen in ieder geval de informatie uit de studiebijsluiter goed vindbaar op hun website zetten. Dan kun je als studiekiezer ook echt een vergelijking maken.”

De studiebijsluiters zijn bedoeld om objectieve informatie over de kans op een baan en het slagingspercentage van een opleiding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baankans na studie wordt nogal eens overdreven
Sluiten