Puck Roest
Puck Roest Nieuws 24 apr 2016 / 08:01 uur

Artsen spoedeisende hulp zijn dronken patiënten zat

De artsen op de nachtelijke spoedeisende hulp zijn helemaal klaar met de dronken mensen die iedere nacht worden binnengebracht. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) wil dat de verkoop van alcohol verder aan banden wordt gelegd.

De vereniging gaat een landelijk onderzoek doen naar drankoverlast op de spoedeisende hulp. „Er is altijd veel aandacht voor problemen met drugs. Maar in werkelijkheid is het alcoholprobleem vele malen groter”, zegt voorzitter Crispijn van den Brand van de NVSHA tegen De Telegraaf.

Kotsen, urineren en schelden

In de weekeinden is volgens Van den Brand meer dan de helft tot bijna twee derde van alle binnengebrachte patiënten in binnenstedelijke ziekenhuizen zwaar door drank beneveld. „We zien mensen die in de hoek van wachtkamer staan te urineren. Ze braken in de behandelkamers. Er zijn scheldpartijen en artsen worden bedreigd”, aldus de voorzitter.

Er is altijd beveiliging aanwezig op de eerste hulp om de door drank aangewakkerde agressie te beteugelen. Volgens de NVSHA-voorzitter kosten de zatte patiënten te veel tijd en energie. „Vaak gaat het ten koste van patiënten die wel nuchter zijn.”

De artsen pleiten voor inperking van de verkoop in bijvoorbeeld supermarkten, maar ook voor meer algemene bewustwording over de schadelijke effecten van alcohol.

Reageer op artikel:
Artsen spoedeisende hulp zijn dronken patiënten zat
Sluiten