Remco Visser
Remco Visser Nieuws 20 apr 2016

Antislavernij-activiste krijgt plek op dollarbiljet

Voor het eerst in 100 jaar zal er in de Verenigde Staten wederom een vrouw afgebeeld worden op een dollarbiljet. Antislavernij-activiste Harriet Tubman zal op het briefje van 20 dollar oud-president Andrew Jackson vervangen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën woensdagavond bekend gemaakt.

Bij een verkiezing vorig jaar kwam Tubman, die in de 19e eeuw streed voor afschaffing van de slavernij, met 600.000 stemmen als winnaar uit de bus. Een actiegroep startte de verkiezing, omdat er op dit moment alleen maar mannen op de dollarbiljetten staan. Het nieuwe 20 dollarbiljet zal overigens pas in 2020 in roulatie gaan, precies een eeuw na de invoer van het vrouwenstemrecht in de Verenigde Staten.

Tubman gaat overigens niet de boeken in als éérste vrouw op een dollarbiljet. Die eer ging naar Martha Washington, vrouw van George Washington, die tussen 1886 en 1891 op de briefjes van 1 dollar stond. Ook de indiaanse Pocahontas sierde ooit een bankbiljet, tussen 1865 en 1869.

Munten

De VS slaat al wel munten met een vrouw erop, de dollarmunt met de Indiaanse gids Sacagawea.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Antislavernij-activiste krijgt plek op dollarbiljet
Sluiten