Metro
Metro Nieuws 21 apr 2016 / 16:43 uur

Ambassade in Ankara wil opheldering over oproep

De Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara gaat daar om opheldering vragen over de oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om beledigingen aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te melden.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders donderdag gezegd in Eindhoven. Hij vindt de oproep in ieder geval „geen goede zaak”. Premier Mark Rutte denkt er hetzelfde over. Hij vindt het ‘een vreemde zaak’ en verbaast zich over de actie.

Andere manier

Als de Turken problemen hebben met bepaalde zaken, hadden ze ook op andere manieren kunnen handelen, aldus Koenders. Zoals een beroep doen op het Nederlandse rechts. Het is volgens de bewindsman ‘niet nodig’ om een ‘aparte lijn’ te organiseren via een consulaat in Nederland.

Daarbij heeft Nederland vrijheid van meningsuiting en daar staat de minister voor: „Los van wat je van alle uitlatingen vindt.” Een waardeoordeel wilde hij verder niet geven. Het wil eerst even vragen hoe het allemaal zit.

Onrust

De oproep om beledigingen richting Erdogan te melden, heeft gezorgd voor onrust. De Nederlandse afdeling van de Turkse oppositiepartij CHP (CHP Hollanda) krijgt veel telefoontjes van bezorgde mensen.

„Mensen zijn bang omdat ze in het verleden op iets kritisch hebben gereageerd op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Ze maken zich zorgen of ze straks nog wel met een gerust hart op vakantie naar Turkije kunnen of dat ze straks worden tegengehouden aan de grens. Dit is zeer zorgelijk en we keuren deze oproep dan ook met klem af”, aldus CHP-voorzitter Azu Ozalp. Het CHP heeft in een brief naar het consulaat en de Turkse ambassade zijn ongenoegen geuit. „Dit is een beperking van de democratie en vrijheid van meningsuiting.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ambassade in Ankara wil opheldering over oproep
Sluiten