Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 7 apr 2016 / 14:35 uur

‘Adviezen van basisschool op grote schaal genegeerd’

Bijna de helft van de schooladviezen van basisscholen wordt genegeerd door middelbare scholen. Zij vragen nog steeds om extra toetsgegevens voordat ze een leerling inschrijven, terwijl twee jaar geleden wettelijk is vastgelegd dat het schooladvies leidend moet zijn.

De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) is hier verbolgen over. „Het aantal is schokkend”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren. De ASV heeft een peiling gehouden onder ruim 500 basisschoolleiders. „Het voortgezet onderwijs mag wel aanvullende informatie vragen, maar in ieder geval niet om deze te gebruiken als second opinion op het gegeven schooladvies.”

Verplichtend karakter

Daarnaast is het aan de basisschool om te bepalen of, en zo ja welke extra gegevens doorgegeven worden. Bijna de helft van de middelbare scholen vraagt hier echter om met een verplichtend karakter. Het gaat dan bijvoorbeeld om toetsgegevens uit het leerlingvolgsysteem. „Niet alle basisscholen gaan hier op in”, zegt een woordvoerder van AVS. „Maar dan proberen ze vaak via de ouders toch toetsresultaten te krijgen.”

Basisscholen weten echter heel goed op welk niveau leerlingen kunnen instromen, stelt ASV. Daar mag niet aan getwijfeld worden. Sinds twee jaar is het wettelijk zo geregeld dat het advies van de basisschool door middelbare scholen moet worden overgenomen. Hiermee wordt ook voorkomen dat enkel de uitslag van de Cito-toets leidend is.

‘Het mag wel’

Onder druk om extra informatie vragen mag niet. Maar het is niet altijd verboden om meer informatie te vragen, zegt Stan te Meer van de VO-raad. „De middelbare school mag geen informatie opvragen om op basis daarvan zelf het schoolniveau te bepalen”, zegt Te Meer. „Maar het mag wel als het dient om te kijken hoe de leerling in het schoolsysteem past en hoe hij of zij het best geholpen kan worden.”

Dit onderscheid komt niet naar voren in de peiling van AVS, zegt Ter Meer. „We willen dat de scholen de regels naleven, maar dat kost ook tijd. Momenteel worden de nieuwe regels in opdracht van het ministerie geëvalueerd. Dat wachten we eerst af voordat we conclusies trekken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Adviezen van basisschool op grote schaal genegeerd’
Sluiten