Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 6 apr 2016 / 07:35 uur

Aantal meldingen seksueel misbruik op scholen stijgt

De Onderwijsinspectie maakt zich zorgen over het groeiend aantal meldingen van seksueel misbruik of seksuele intimidatie dat binnenkomt. In een derde van de gevallen worden docenten en ander onderwijspersoneel als dader aangewezen.

Stijging

In het schooljaar 2014/2015 kwamen 112 meldingen binnen van zedendelicten, zoals ontucht, verkrachting of aanranding. Een jaar eerder waren dat er 86, meldt de Onderwijsinspectie woensdag.

Veel meldingen kwamen van middelbare scholen (54), maar ook op basisscholen speelden 36 incidenten. De inspectie roept scholen op om werk te maken van gedragscodes voor hun docenten. Scholen en schoolbesturen zijn namelijk wettelijk verplicht om zorg te dragen voor de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen.

Bij de Onderwijsinspectie kwamen 254 meldingen van seksuele intimidatie binnen, vijf meer dan een schooljaar ervoor. Het ging om handtastelijkheid of ongewenst gedrag op social media.

Geweld

Er kwamen afgelopen schooljaar minder meldingen binnen van psychisch geweld (van 1.174 naar 1.098) en fysiek geweld (van 543 naar 426). Verder ziet de Onderwijsinspectie maatschappelijke tendensen terug in de meldingen. Zo steeg het aantal meldingen over discriminatie en kwamen er ook meer meldingen binnen over radicalisering. Er kwamen dit jaar voor het eerst meldingen binnen over leerlingen die mogelijk naar Syrië willen vertrekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Aantal meldingen seksueel misbruik op scholen stijgt
Sluiten