Rens Oving
Rens Oving Nieuws 20 apr 2016 / 16:16 uur

7000 extra hoofddoekspionnen op straat in Teheran

Zevenduizend extra agenten. Zoveel zijn er volgens de Iraanse autoriteiten nodig om de straten van Teheran veilig te houden.

Vrij van blote enkels, muziek en ontblote vrouwenhoofden.

De hoogste politiebaas van de Iraanse hoofdstad voegde op dinsdag ook meteen de daad bij het woord en presenteerde de nieuwste lichting undercoveragenten die de straat op gaan.

De zevenduizend zedenspionnen moeten op straat zorgen dat vrouwen hun haar wel goed bedekken. Ook zullen ze zich bezighouden met het opsporen van harde muziek.

Het verkeer in de gaten houden en voorkomen dat vrouwen lastiggevallen worden, hoort ook bij hun takenpakket.

Als de lente komt

Vrouwen zijn in Iran verplicht om op straat een hijab te dragen, een hoofddoek die haar en nek bedekt.

Maar ook in het conservatieve land zijn de normen langzaam aan het veranderen. Zeker in de grote steden is een trend naar minder verhullende kleding gaande. De hoofddoeken worden losser en jassen die aan de voorkant niet gesloten kunnen worden, zijn de laatste mode. Sommige vrouwen rijden zelfs auto zonder hoofddoek.

Het is niet ongebruikelijk dat de autoriteiten zich op straat extra doen gelden als de lente aanbreekt, het weer warmer wordt en de kleding schaarser. Maar de enorme uitbreiding van de spionnendienst is veel jonge inwoners van Teheran toch in het verkeerde keelgat geschoten.

Onvrede

Op Twitter hebben velen geen goed woord over voor de enorme nieuwe lichting van de zedenpolitie. „Zelfs de KGB had niet zoveel spionnen rondlopen” en, „Ze zouden in plaats daarvan de corruptie aan moeten pakken.”

De onvrede over de strenge regels die het openbare leven aan banden leggen, sluimert in Iran al jaren. Begin dit jaar kwam er zelfs een app waarmee Iraniërs elkaar kunnen waarschuwen waar de zedenpolitie patrouilleert. Hoewel de politie probeert om deze app zoveel mogelijk dwars te zitten, lijkt de dienst toch te werken. Inmiddels is de Android-app meer dan 10.000 keer gedownload.

De huidige Iraanse premier Rohani won de laatste verkiezingen met de belofte dat de Iraniërs meer vrijheid zouden krijgen. Maar hij heeft geen zeggenschap over de zedenpolitie, die valt direct onder het bewind van de conservatieve geestelijk leider Ayatollah Khamenei. De hoofddoekspionnen kunnen daarom gewoon hun gang blijven gaan in de straten van Teheran.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7000 extra hoofddoekspionnen op straat in Teheran
Sluiten