Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 19 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

5 jaar later: humanitaire crisis Syrië duurt voort

Twee maanden nadat de gedeeltelijke wapenstilstand in Syrië van kracht werd, liggen verschillende steden nog altijd onder vuur. De bevolking van deze steden staat doodsangsten uit, zoals is de zien in een schokkende video die Amnesty International publiceerde. Vijf jaar na de Arabische Lente is het Syrische conflict veranderd in een humanitaire crisis die zijn weerga niet kent.

Op de beelden van Amnesty is te zien hoe kinderen in de Syrische stad Daraya, die al jaren wordt belegerd, schuilen totdat de vele vliegtuigen weer weg zijn. Ondanks de gedeeltelijke wapenstilstand, die sinds 26 februari van kracht is, liggen Daraya en andere steden nog steeds onder vuur.

Let op: schokkende beelden.

De overheid claimt terroristische doelen te bestoken, maar de bomvaten die op de stad neerkomen zijn niet erg nauwkeurig en bevatten grote hoeveelheden explosieven. Door het gebrek aan humanitaire hulp zitten de inwoners nog steeds zonder voedsel en medische middelen.

Waar blijft de hulp?

Het was de bedoeling dat er gedurende de wapenstilstand ook meer humanitaire hulp op gang zou komen, maar dit loopt niet zoals gewenst. Midden april werd al duidelijk dat de hulptroepen sinds het begin van de maand nog geen een procent van de bevolking in de bezette gebieden had bereikt. Ter vergelijking: in maart kreeg een vijfde van de bevolking nog hulp. Met name in Douma, oost-Harasta en Daraya, de stad die op de beelden van Amnesty is te zien, is de hulp nog altijd minimaal.

Wie is er schuldig?

Het grootste probleem lijkt bij de strijdende groeperingen te liggen, die de toestroom van hulpmiddelen zouden blokkeren. Rusland en de VS/VN wijzen verschillende ‘daders’ aan. Volgens Rusland, die nauwe banden onderhoudt met Assad, zijn het de rebellen die te toevoer van medicijnen en voedsel tegenhouden en werkt Rusland juist nauw samen met de Syrische overheid om de bevolking te helpen. Er zijn verschillende groeperingen in opstand tegen Assad, van IS tot Koerden.

De VN twijfelen juist aan de inspanning van de Syrische president Bashar Al-Assad, om zich aan de wapenstilstand te houden. De overheidstroepen zouden nog steeds doelen bestoken en niet meewerken in het toelaten van hulpmiddelen. Ook zouden beide kanten maar mondjesmaat gewonden uit de gebieden evacueren, omdat ze altijd willen ‘ruilen’ voor een gewonde van hun eigen kamp.

Obama en Poetin

De Amerikaanse president Obama en zijn Russische collega Poetin hebben maandag nogmaals benadrukt er alles aan te doen om de wapenstilstand te behouden en hulp op gang te krijgen. De leiders worden daarin sterk onder druk gezet door organisaties als Amnesty International, die claimen dat de internationale gemeenschap niet genoeg doet om onschuldige burgers te helpen.

Sinds het begin van de oorlog in Syrië, in 2011, zijn er bijna 300.000 mensen omgekomen. Bijna de helft van de bevolking is op de vlucht voor het geweld en zoekt naar een veiliger leven in bijvoorbeeld Europa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
5 jaar later: humanitaire crisis Syrië duurt voort
Sluiten