Paul Buckley
Paul Buckley Nieuws 15 apr 2016 / 13:07 uur

1000 beroemdheden tekenen voor drugslegalisatie

Ruim duizend (voormalige) leiders en publieke figuren hebben een brief ondertekend tegen de huidige wetgeving omtrent drugs. De brief is gericht aan Ban-Ki Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Dat meldt drugpolicy.org.

De brief benadrukt dat het beleid van de afgelopen honderd jaar niets dan problemen heeft opgeleverd. Het internationale regime „heeft alleen maar nadelige gevolgen gehad voor gezondheid, veiligheid en mensenrechten”, staat in de brief. „Door zich te richten op criminalisering en straf heeft het beleid een gigantische schaduwmarkt gecreëerd waar criminele organisaties en corrupte overheden van hebben geprofiteerd.”

Rol van politie

De brievenschrijvers benadrukken de rol van de politie: die zou niet straffend moeten zijn, maar beperkt tot het daadwerkelijk bevorderen van gezondheid en veiligheid. De brief komt vlak voor een speciale bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN. De vorige speciale bijeenkomst was in 1998 – toen was het doel van de vergadering nog het uitbannen van alle drugs. Dit keer draait de bijeenkomst om het vinden van een effectieve manier van omgaan met het drugsprobleem.

Deze bijeenkomst werd in 2012 voorgesteld door Mexico, samen met andere Midden-Amerikaanse overheden. Die regio ondervindt misschien wel het meeste last van de internationale oorlog tegen drugs, door de gevaarlijke drugskartels die daar erg machtig zijn.

Beroemdheden

De schrijvers hopen dat de wereldleiders op zoek zullen gaan naar een „nieuwe manier om op drugs te reageren, een die gegrond is in wetenschap, medeleven, gezondheid en mensenrechten.” Volgens de schrijvers is de stapsgewijze legalisatie van drugs in sommige gebieden al een stap in de goede richting, maar is juist een grotere en meer systematische hervorming nodig om de wereldwijde situatie te verbeteren. Legalisatie is daarbij een mogelijkheid, hoewel de brief vooral oproept om met een frisse blik naar het drugsprobleem te kijken. Een waarbij criminaliteit niet centraal staat.

De brief werd ondertekend door talloze beroemdheden van over de hele wereld. Namens Nederland ondertekenden onder anderen voormalige minister-presidenten Frits Bolkestein en Andries van Agt, prinses Mabel en filmmaker Anton Corbijn de brief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1000 beroemdheden tekenen voor drugslegalisatie
Sluiten