Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 10 mrt 2016 / 12:36 uur

Zout: het ‘nieuwe’ gevaar dat loert in de supermarkt

Na verzadigde vetten en suiker wordt ook zout steeds vaker als grote zondebok in een ongezonde levensstijl aangewezen. We krijgen er veel te veel van binnen: gemiddeld een kilo zout per jaar te veel, stelde de Nierstichting donderdag. Te veel zout verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en kan nierschade veroorzaken. Volgens de Nierstichting kunnen 1500 sterfgevallen per jaar voorkomen worden als we allemaal zo’n 3 gram zout per dag minder eten.

Wat is het probleem?

Een snufje zout bij het koken, dat is het probleem niet. Het gevaar loert in de producten die we in de supermarkt achteloos in het wagentje gooien. Ook minister Schippers (Volksgezondheid) maakt zich daar zorgen over. Vorige maand pleitte zij voor Europese afspraken om het zoutgehalte in alledaagse producten naar beneden te krijgen.

Iets wat Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit toejuicht. Volgens haar zit er heel wat overbodig zout in producten.

„Zout is een aangeleerde smaak. De voedingsmiddelenindustrie maakt wat mensen kopen en mensen kopen wat ze lekker vinden, dat houdt de overbodige hoeveelheid zout in veel producten in stand. De industrie is hierin doorgeslagen, bang dat mensen een product niet meer kopen als de smaak verandert door minder zout. De vraag is: willen mensen wel echt die smaak die ze nu gewend zijn? Na een paar weken ben je namelijk gewend aan een andere, minder zoute, smaak.”

Proef op de som

De Nierstichting lanceerde donderdag een online zoutmeter om mensen bewuster te maken van ‘verborgen zout’.

Twee Metro-redacteuren vulden in wat zij gisteren aten. Kanttekening: 6 gram zout per dag is de max, volgens het Voedingscentrum. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert maximaal 5 gram zout per dag.

Maaltijd 1

1 Ontbijt

Croissantje, luxe broodje met plakje kaas en een glas zuivel
Totaal: 1,8 gram zout

2 Lunch

3 boterhammen, waarvan 1 met smeerbare kaas, 1 met een plak worst en 1 plak met gerookte vleeswaren en een glas zuivel
Totaal: 2,9 gram zout

3 Avondeten

Gemarineerd stukje kip, portie groenten uit pot, 1 lepel jus, portie patat en een lepel ketchup
Totaal: 6,9 gram zout

4 Snacken

Bakje chips en 3 bitterballen
Totaal: 1,4 gram zout

TOTAAL op deze dag: 13 gram

Maaltijd 2

1 Ontbijt

1 cracker met smeerworst en een glas zuivel
Totaal: 0,9 gram zout

2 Lunch

Sla met een eetlepel dressing en een kom kant-en-klare soep
Totaal: 2,5 gram zout

3 Avondeten

1 kant-en-klare maaltijd en een zuiveltoetje
Totaal: 5,2 gram zout

4 Tussendoortje

Een zoete snack
Totaal: 0,3 gram zout

TOTAAL op deze dag: 8,6 gram

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zout: het ‘nieuwe’ gevaar dat loert in de supermarkt
Sluiten