Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 19 mrt 2016 / 23:12 uur

Zo kon Abdeslam ongemerkt in Brussel blijven

Vrijdag kregen de Belgische opsporingsdiensten hem dan eindelijk te pakken: de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam. Hij was vermoedelijk betrokken bij de aanslagen in Parijs in november, daarna heeft hij waarschijnlijk vijf maanden in Brussel gezeten. Hoe kon hij zich zo lang schuil houden, en hoe kregen de Belgen hem uiteindelijk toch te pakken?

Uit een reconstructie van de Vlaamse krant De Standaard blijkt dat Abdeslam op vier locaties in Brussel heeft gezeten. In de nacht van 13 op 14 november, als de aanslagen net zijn gepleegd, wordt Abdeslam opgehaald uit Parijs. Mohammed Amri rijdt met Hamza Attou, een vriend van Abdeslam, van Brussel naar Parijs om de terrorist daar op te pikken. De drie komen door de grenscontrole, omdat Abdeslam dan nog niet in het systeem van de douane staat.

Bomgordels gevonden

Abdeslam wordt afgezet bij het Koning Boudewijnstadion. Daar wordt hij opgepikt door Ali Oulkadi. Die verklaart dat hij Abdelslam weer in de wijk Schaarbeek heeft afgezet. De drie mannen die Abdeslam hebben gereden zitten nu in voorarrest.

Abdeslam blijft een tijdje in een appartement in Schaarbeek. Dat wordt later doorzocht door de Belgische opsporingsdiensten: er worden drie bomgordels gevonden, en een vingerafdruk van Abdeslam.

Huur opgezegd

Later trekt Abdeslam naar Vorst. De huur van dat appartement was al een lange tijd opgezegd. Er was bovendien geen water- of elektriciteitsaansluiting. Iedereen ging er vanuit dat er niemand in het appartement verbleef. Maar dat was niet zo. Ook hier werd een vingerafdruk van Abdeslam gevonden. Hij heeft er mogelijk lange tijd doorgebracht, mogelijk kwam hij zelden buiten.

In het appartement werd dinsdag een inval gedaan. Toen de agenten de deur in wilden beuken met een stormram, werd er door de deur geschoten. In het vuurgevecht raakten vier agenten gewond, en werd een terrorist doodgeschoten.

Bron: ANP
Bron: ANP

Vingerafdruk op bekertje

Abdeslam zat zo nu en dan ook in Molenbeek, in een appartement naast een apotheek. In Belgische media verklaren buurtbewoners dat de hele buurt wist dat Abdeslam daar zat. Hij zou met regelmaat op straat komen, met een muts op zijn hoofd, maar hij werd zo nu en dan toch herkend. Hij zou soms zelfs voor de lol langs het politiebureau lopen.

Het is niet duidelijk of Abdeslam op andere plaatsen heeft gezeten. Hij zat waarschijnlijk vaak op verschillende plaatsen. Hij was waarschijnlijk een van de terroristen die dinsdag bij de inval in Vorst ontsnapte. In het appartement in Molenbeek was hij al vaker gezien.

Opvallend veel pizza’s besteld

Bij de inval in Vorst werd een bekertje water gevonden, met daarop de vingerafdruk van Abdeslam. Hij was dus vermoedelijk aanwezig toen de inval begon. De politie wist toen het signaal van zijn mobiel op te pikken, en wisten onder meer op die manier een lokatie in kaart te brengen waar hij zich moest ophouden.

Bij een van de huizen werden opvallend veel pizza’s besteld, terwijl daar een alleenstaande vrouw zou wonen. Dat meldt Politico. De politie viel binnen, en bingo: Abdeslam was één van de mannen die zich in het huis ophield.

‘Ik bedacht me bij aanslag’

Inmiddels speculeren Belgische media dat Abdeslam tijdens zijn arrestatie papieren mee naar buiten smokkelde. Op beelden die zijn gemaakt, is te zien hoe er iets uit zijn broekspijp valt. De politie zou het document in onderzoek hebben.

Abdeslam heeft volgens de Franse aanklager bij zijn eerste verhoor gezegd dat hij van plan was om in het voetbalstadion Stade de France op te blazen, maar dat hij op het laatste moment afhaakte. Het is niet duidelijk waarom hij dat zou hebben gedaan. Critici stellen dat hij zichzelf mogelijk vrij wil pleiten.

Abdeslam kwam in de voorbereiding ook in Nederland, maakte de aanklager zaterdag bekend. Het is niet duidelijk waar hij is geweest. Ook kwam hij vaker in Duitsland, waar hij mogelijk kompanen oppikte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo kon Abdeslam ongemerkt in Brussel blijven
Sluiten