Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 31 mrt 2016 / 20:21 uur

Zaventem klaar voor opening, maar personeel weigert

Vliegveld Zaventem is er ‘operationeel’ klaar voor om weer reizigers te ontvangen. Het vliegveld is klaar, maar het personeel weigert te komen werken. ,,Niet in de huidige omstandigheden.’’

Test

Het vliegveld heeft een test met het inchecken door achthonderd vrijwilligers geëvalueerd met onder meer de brandweer, de politie en het leger. De problemen die daarbij aan het licht kwamen, zijn opgelost. De luchthaven is er naar eigen zeggen klaar voor om achthonderd passagiers per uur te ontvangen, ongeveer 20 procent van de normale capaciteit. Op zijn vroegst zouden er zaterdagochtend weer vliegtuigen kunnen landen of vertrekken.

Luchthavenpolitie weigert

Er is echter één probleem: de luchthavenpolitie zegt niet aan het werk te gaan als de veiligheidsregels niet worden aangescherpt. Ze willen dat reizigers en hun bagage systematisch gecontroleerd worden, anders verschijnt de menniet op het werk.

De heropening is dus allerminst zeker. Belgische media melden dat de onderhandelingen tussen de luchthavenpolitie en de overheid stuk zijn gelopen. ,,Politiemensen zullen op deze manier het werk niet hervatten. Niet in de huidige omstandigheden’’, aldus een woordvoerder van de politiebond tegen De Morgen.

De regering is bang dat de doorstroom van passagiers verstoord zou worden als er zulke strenge controles komen. Er wordt gevreesd voor lange rijen voor de ingang. ,,We hebben nog een paar uur voor de vergadering van morgen’’, zei premier Charles Michel tegen Het Journaal. ,,Enerzijds moet de luchthaven snel geopend worden, dat is belangrijk voor ons imago. Maar anderzijds is het onze taak dat dat kan gebeuren in veilige omstandigheden.’’

De aanslagen van 22 maart in Brussel kostten zeker 32 mensen het leven. 270 mensen raakten gewond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zaventem klaar voor opening, maar personeel weigert
Sluiten