Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 20 mrt 2016

Zaak Wilders: Een overzicht

De eerste regiezitting in de zaak tegen de omstreden uitspraken over Marokkanen van Geert Wilders zit erop. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag toegelicht waar het de PVV-politicus precies van verdenkt. Dit moet je weten over de zaak.

Waar wordt Wilders van verdacht?

Het OM verdenkt Wilders ervan een groep mensen beledigd te hebben op basis van hun ras. Ook zou hij hiermee hebben aangezet tot haat. Die uitspraak is 19 maart 2014 gedaan tijdens een PVV-partijbijeenkomst: „Ik vraag aan jullie, willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?”. Vervolgens scandeerden veel aanwezigen „minder, minder, minder”, waarop Wilders liet weten dat dit geregeld zou worden. Volgens officier van justitie Wouter Bos is de uitspraak van Wilders „voorbereid en bewust gepland”.

Een andere opmerking werd een paar dagen eerder gemaakt: „Voor die mensen doen we het nu, die stemmen nu op een veiliger en socialer en in ieder geval een stad met minder lasten en als het even kan ook wat minder Marokkanen.”

Hoeveel aangiftes kwamen er binnen?

Ruim 6400 aangiftes kwamen binnen voor deze zaak. Een aantal daarvan is vals, volgens de verdediging. De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, heeft een aantal getuigenverklaringen laten zien. „Deze aangevers hadden geen flauw idee van wat ze deden”, aldus de advocaat. Er zou volgens hem een ‘volstrekt onjuist beeld’ zijn ontstaan over de uitspraken van Wilders. Sommige mensen zouden aangespoord zijn om aangifte te doen door middel van een standaard aangifteformulier.

De officier van justitie zegt hierover: „We zijn ons ervan bewust dat in de samenleving is opgeroepen tot het doen van aangifte”. Hij voegt daaraan toe: „We moeten ons beeld niet laten vertroebelen door bepaalde aangiftes.”

Wat zegt Wilders’ advocaat verder?

Knoops pleitte vrijdag dat de rechtbank goed naar de context van de uitspraken moet kijken. Die context moet onder meer door deskundigen onderzocht worden. Die deskundigen blijken nog lastig te vinden te zijn. Er zouden twee mensen zijn die bereid waren om op te treden, maar die zouden door ‘externe factoren’ zijn afgehaakt. Maurice de Hond zou zo’n deskundige kunnen zijn, als het aan Knoops ligt.

Wanneer start de inhoudelijke behandeling?

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland vanaf 31 oktober 2016. Het zal nog even duren tot er een uitspraak komt. Zeker na het lekken van Knoops’ pleidooi bestaat de mogelijkheid dat de zaak nog langer zal duren. Voor de zitting is zijn pleidooi naar de media gelekt. Knoops verzoekt de rechtbank te onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Hij zegt erbij ‘de voortgang niet te willen vertragen’.

Volgens het OM gaat deze zaak om twee grondrechten: de vrijheid van meningsuiting en het verbod op discriminatie. Advocaat Knoops voegt daar een derde aan toe: de vrijheid van verdediging. Dat maakt het een ingewikkelde zaak die veel tijd vergt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zaak Wilders: Een overzicht
Sluiten