Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 16 mrt 2016 / 19:00 uur

Wethouders wijken voor dreigingen

Wethouders worden bedreigd en krijgen te maken met geweld en agressie. De eventuele komst van een asielzoekerscentrum is al reden om een wethouder persoonlijk lastig te vallen. Zelfs informatieavonden worden geschrapt om de confrontatie met burgers te mijden. „Dit drukt een stempel op de besluitvorming”, stelt Jeroen van Gool, adjunct-directeur van de Wethoudersvereniging. „Trainingen zouden kunnen voorkomen dat wethouders wijken voor druk van burgers.”

Training

De Wethoudersvereniging wil dat burgemeesters en wethouders zo snel mogelijk training krijgen. Ze moeten leren hoe ze verhitte situaties met burgers kunnen voorkomen en oplossen.

Ook moet volgens Van Gool het taboe doorbroken worden dat aangifte doen de situatie erger maakt. „Er zijn wethouders die geen aangifte doen omdat ze denken dat het nou eenmaal bij het werk hoort. Ze maken zich zorgen om de eventuele consequenties”, zegt Van Gool.

Agressie en geweld

Sommige wethouders kiezen momenteel uit voorzorg een andere aanpak. „Er zijn gemeentes die niet langer informatieavonden organiseren als er besloten moet worden of er wel of geen asielzoekerscentrum moet komen. Daarmee ontneem je het spreekrecht van voorstanders”, zegt Van Gool. Hij noemt het een nagel aan de doodskist van de democratie. Van Gool: „Het loont blijkbaar om te bedreigen. Dat signaal willen we niet afgeven”.

Enquête

Uit een landelijke enquête van de Wethoudersvereniging blijkt dat 78 wethouders te maken hebben gehad met ernstig fysiek geweld en agressie. In totaal hebben 525 wethouders de enquête ingevuld. Dat is meer dan een derde van de totale wethouders in Nederland (1450). Voorbeelden van ernstig geweld zijn het vernielen van privé-eigendommen of het bedreigen van familieleden.

Binnen 48 uur vulden de wethouders de enquête in. „Voor de vereniging is dat een teken dat het echt wel speelt”, vertelt Van Gool.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wethouders wijken voor dreigingen
Sluiten