Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 31 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

We schamen ons kapot bij kopen van (afslank)pillen

We schamen ons kapot in drogisterijen. Een derde van de consumenten rekent met het schaamrood op de kaken bepaalde medicijnen of verzorgingsproducten af.

Opvallend is dat in het noorden van het land de schaamte voor afslank- en anticonceptiepillen groter is dan voor aambeienzalf, diarreeremmers en anticonstipatiemiddelen.

Inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn veel vrijer over hun seksuele behoeftes en schamen zich dan ook drastisch minder vaak voor de aankoop van anticonceptiemiddelen dan de rest van Nederland. Mensen uit het zuiden schamen zich met 36 procent het vaakst.

Luiers

Over het algemeen ziet men het meest op tegen de aankoop van incontinentieproducten, zoals luiers of incontinentiepads.

Jongeren tot 25 schamen zich vooral voor het kopen van condooms of de morning-afterpil. Naarmate men ouder wordt, schaamt men zich steeds minder.

Dit alles blijkt uit onderzoek van Neprofarm, de Nederlandse Vereniging van Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

„Idealiter zou er geen sociale drempel zijn om geneesmiddelen of gezondheidsproducten te kopen”, zegt Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm.

Drempel lager

„De onderzoeksresultaten laten echter zien dat dat wel het geval is. De drempel wordt gelukkig lager doordat zelfzorgproducten vaak in de schappen staan in plaats van achter de toonbank.”

De klant hoeft daardoor niet meer in de rij bij de kassa eventuele vragen te stellen over de morning-afterpil of de diarreeremmers.

„Men kan zelf producten pakken en vergelijken, en eventueel medewerkers bij het schap om advies vragen. Goede voorlichting en toegankelijkheid moeten elkaar aanvullen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We schamen ons kapot bij kopen van (afslank)pillen
Sluiten