Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 16 mrt 2016 / 19:06 uur

Wat je moet weten over referendum van 6 april

Veel jongeren hebben geen idee wat er nou staat te gebeuren op 6 april. Het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne vindt dan plaats. Nederland mag op deze woensdag naar de stembus. Saai? Ingewikkeld? Ver-van-mijn-bed-show? Misschien, maar als je dit leest, ben je weer helemaal op de hoogte.

Misverstand

Uit een gezamenlijk onderzoek van Ipsos, Trouw en Kieskompas blijkt dat de helft van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar niet weet waar het referendum over gaat. Vooral de lager opgeleiden en mensen met een mbo-opleiding hebben geen flauw idee. Zo’n 10 procent denkt dat het verdrag gaat over het vinden en berechten van de mensen die achter de MH17-ramp zaten. Dit is echter een misverstand.

Wat dan wel?

Het referendum gaat over het verdrag dat Europa tekent namens haar lidstaten met Oekraïne. De Eerste en Tweede Kamer hebben hier al mee ingestemd. Volgens de initiatiefnemer van het referendum (GeenPeil) moet het volk ook haar mening kunnen geven over dit soort grote, belangrijke besluiten.

In dit verdrag staan afspraken over meer samenwerking tussen Oekraïne en de Europese Unie. Tegenstanders van het verdrag zijn vooral niet blij met het idee dat Oekraïne in de toekomst lid zou kunnen worden van de Europese Unie. In het ruim 323 pagina’s tellende verdrag zouden aanwijzingen hiervoor staan. Het NRC zocht uit of Oekraïne door dit verslag echt lid zal gaan worden van de EU. Voorlopig zal dit nog niet het geval zijn.

In het verdrag staat ook dat Oekraïne in aanmerking komt voor financiële hulp van de Europese Unie. Dat is belastinggeld, volgens tegenstanders.

Volgens voorstanders van het verdrag zou dit verdrag juist voordelen hebben. Zo zouden de mensenrechten in Oekraine verbeteren. Oekraine heeft na enige tijd eindelijk een wet aangenomen waarin staat dat discriminatie tegen homo’s of lesbiennes wordt verboden.

Het referendum is vooral een manier om gebruik te maken van de democratie. Mensen die een mening hebben over deze kwestie krijgen zo de kans om van zich te laten horen.

Wat moet ik invullen?

Dat is natuurlijk geheel je eigen keuze. De vraag die gesteld gaat worden is: ‘Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?’. Als je je echt wilt verdiepen in de stof, is het verdrag op het hier te lezen.

Wie kan stemmen en hoe?

Op 6 april mag je stemmen als je 18 jaar of ouder bent en de Nederlandse nationaliteit hebt. Van tevoren krijg je een stembiljet in de bus. Hier staat ook op waar de stembus in jouw gemeente staat. Als je niet in Nederland bent of om een andere reden niet kan stemmen, mag je ook iemand machtigen om voor jou een stem uit te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wat je moet weten over referendum van 6 april
Sluiten