Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 21 mrt 2016

Van der Steur liet studenten klussen in woning

Bij de ontgroening van een studentenveregening horen vreemde activiteiten. Zo moesten studenten die meededen aan de ontgroening bij het Leidse corps klussen in de woning van Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Tientallen studenten deden klusjes in het kasteel in Warmond waar hij een appartement huurt. De minister had hier geen problemen mee.

Studenten verrichten de werkzaamheden tot 2009, toen Van der Steur universitair docent was. Dat meldt NRC. Onder de studenten waren rechtenstudenten die later bij Van der Steur in de klas kwamen. De klusdag was onderdeel van de ontgroening van het Leidse studentencorps Minerva, waar Van der Steur zelf lid is geweest.

‘Gezellig’

De klusjes varieerden van het grindpad harken tot de monumentale trap van het kasteel in de was zetten. Ook een diner op tafel toveren voor Van der Steur en zijn vrienden hoorde erbij.

Eerst ontkende Van der Steur, maar later gaf hij toe dat hij de studenten inderdaad liet klussen toen hij docent was. Het was volgens hem ‘gewoon gezellig’ en hij ziet geen bezwaren om studenten voor niks te laten werken in zijn woning.

Gedragscode

Docenten moeten hun betrekkingen met studenten zakelijk houden en er mag geen vermenging van persoonlijke en zakelijke relaties zijn, zo staat in de gedragscode van de Universiteit Leiden.

Dat is hier wel aan de orde, zegt Alie Kuiper van bureau Bezemer & Kuiper, dat onderwijsinstellingen adviseert over omgangsvormen. „Als je studenten die je in de collegebanken kunt krijgen voor je laat klussen, breng je de professionele distantie in gevaar”, zegt ze. Het is nog niet duidelijk of Van der Steur de gedragscode werkelijk heeft overtreden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Van der Steur liet studenten klussen in woning
Sluiten