Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 18 mrt 2016 / 11:41 uur

Van afval-bingoën tot prikstokfeestje, wat doe jij?

Kijk niet vreemd op als je zaterdag mensen met vuilniszakken op straat ziet lopen, druk met bezems in de weer ziet zijn of met schepjes hondenpoep ziet ruimen. Het is namelijk de Landelijke Opschoondag! En dat betekent dat de handen uit de mouwen gaan.

Meer dan 1200 opruimacties zijn dit jaar aangemeld. Metro zet er vijf in de spotlight. Schroom niet en sluit je aan. Klik hier voor de acties in jouw buurt.

Happy Birthday!

Stephanie van Heel is zaterdag jarig, jawel: op Landelijke Opschoondag. Cadeautjes zijn bijzaak, Van Heel vroeg haar familie en vrienden een prikstok mee te nemen naar haar ‘feestje’. „Ik wist het meteen: ik ga dit jaar mijn verjaardag al schoonmakend vieren. Lekker het bos in met een leuke groep mensen, kinderen en honden, en tegelijkertijd iets goeds doen, fantastisch toch. En daarna een borrel.”

Ook Van Heels’ verjaardag vieren? Vergeet de prikstok niet.Waar? Breda

Zes 9-jarigen

Zes 9-jarigen hebben een doel: Hengelo opruimen. En dan niet alleen op Landelijke Opschoondag. Nee, de zes zijn al drie maanden bezig. Iedere eerste zaterdag van de maand komt het groepje jongens en meisjes bij elkaar en bekijkt het welke wijk het die dag onder handen gaat nemen. Zaterdag is de eerste bijdrage van de zes op Landelijke Opschoondag. Goed bezig kiddo’s!Waar? Hengelo

Afvalbingo

Dat kinderen prima de handen uit de mouwen kunnen steken, vindt Koos Essenstam uit Lelystad ook. Maar dan wel even op een leuke manier. In het zogenoemde Belevenissenbos deelt hij bingokaarten uit. „Kinderen krijgen bij aankomst een bingokaart waar twintig foto’s van verschillende soorten afval op staan. We vragen ze vijf stuks te verzamelen. Als dat is gelukt, krijgen ze een kinderpatatje en een warme chocomel.”Waar? Lelystad

Bijlmer van de partij

Hij zag een luier van het balkon worden gegooid en verderop staat een boom vol schoenen die studenten van andere balkons als ‘spel’ erin hebben gegooid. Maar Filip Brian wil dat zijn buurt in de Bijlmer er netjes uitziet. Voor het eerst dit jaar is er een schoonmaakinitiatief vanuit de Bijlmer aangemeld. Brian wil eerst de boom vol schoenen onder handen nemen. „We roepen iedereen in de Grubbehoeve op om mee te helpen. Iedereen kan meedoen, jong en oud.”Waar? Amsterdam

100 man sterk

Tommy Kleyn kon de steeds groter worden vuilnisbelt aan de oevers van de Schie niet meer aanzien. Gewapend met vuilniszakken besloot hij vorig jaar al de rivier schoon te maken. Zijn noeste arbeid werkte aanstekelijk. Het project reikte buiten de landsgrenzen. Kleyn krijgt namelijk niet alleen foto’s van andere opruimers opgestuurd uit plaatsen als Sliedrecht en Barendrecht, maar ook uit de landen Denemarken en Taiwan.

Zaterdag wordt Kleyn vergezeld door minstens honderd man. Waar? Rotterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van afval-bingoën tot prikstokfeestje, wat doe jij?
Sluiten