Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 mrt 2016 / 14:10 uur

Uur in rij voor de kassa, V&D nog nooit zo populair

Lachend houdt een beveiliger drie vingers in de lucht. Vanachter de dichte glazen deuren begint hij langzaam af te tellen. De honderden mensen die voor het Zaanse V&D-filiaal in de miezerregen staan te wachten, schuifelen nog dichter op elkaar. Er wordt gemopperd: het is tenslotte al tien minuten over tien uur, de beloofde openingstijd. Strategieën worden nog een keer doorgenomen: ‘Jij naar de kinderkleding boven, ik rechtstreek naar achteren voor de handdoeken.’

Als de V&D-deuren dan eindelijk, voor sommigen na meer dan een uur wachten, opengaan, vergaat het lachen de voorheen nog zo jolige beveiliger. „Rustig, rustig, mensen!”, probeert hij de duwende en van enthousiasme joelende koopjesjagers in bedwang te houden.

Uitverkoop!

Vijfentwintig filialen van V&D openden woensdag opnieuw de deuren. Donderdag en vrijdag volgen de rest van de filialen. Ongeveer drie weken zullen de winkels open zijn om de laatste spullen uit het failliete warenhuis te slijten. En dat lijkt prima te lukken.

„Speelgoed voor Sinterklaas, een pyjama voor volgende winter, spijkerbroeken, kleertjes voor mijn kleinkinderen”, Tineke Bergsma somt in een rap tempo op wat ze allemaal al heeft weten te bemachtigen. Dochter Mandy de Vries, ook met de armen vol spullen, voegt eraan toe: „Ik zoek nog een pannenset, maar had me vergist. Normaal liggen de keukenspullen boven, nu opeens beneden, dus ik ga zo snel terug.”

Hoeveel korting er eigenlijk precies op de spullen zit, is bij veel koopjesjagers niet bekend. „Ach, gewoon meenemen naar de kassa, het is altijd goedkoper dan normaal”, wordt schouderophalend geroepen.

Afscheid

Maar niet voor iedereen is het koopjesjachtfeest. Tussen leeggeplunderde rekken staat Elroy Zeelig er verslagen bij. Op de grond een handdoek, ooit brandschoon en strakgevouwen, nu vertrapt en vies. „Ik heb twaalfenhalf jaar in de V&D gewerkt”, verklaart hij zijn verbijstering. „Als etaleur, ik was verantwoordelijk voor hoe de winkel eruit zag. Pijnlijk om deze bende te zien.”

Zeelig kon het niet laten om woensdagochtend naar de V&D in Zaandam te komen. „Ik wilde afscheid nemen van V&D, maar deze drukte doet me echt zeer. Heel vroeger, tijdens een prijzencircus was het ook wel eens zo druk, maar dat is zeker tien jaar geleden.”

Vol ongeloof slaat hij de graaiende koopjesjagers gade. „Er zit maar 20 procent korting op de meeste spullen”, zegt hij hoofdschuddend. „Dat is echt niet veel hoor. Toen de V&D nog open was, vlak voor de sluiting was er heel veel meer korting.” Hij wijst naar de stroom mensen die maar binnen blijft komen. „Dit is toch niet normaal? Waarom komen ze nu allemaal opeens wel? Mensen horen het woord ‘mega-uitverkoop’ en worden echt helemaal gek.”

Zo ‘gek’ dat er gerust meer dan een uur in de rij voor de kassa gewacht wordt. Een rij waar opstootjes ontstaan over wie nu eerst was en waar menig ‘plotseling V&D-fan’ zijn frustratie uit over het nieuw ingehuurde ‘incapabele’ kassapersoneel. „Shoppen in de V&D was nog nooit zo leuk hè mam", grapt een dochter tegen haar moeder. „Morgen naar Amsterdam?"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Uur in rij voor de kassa, V&D nog nooit zo populair
Sluiten