Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 21 mrt 2016 / 10:55 uur

’Uitgelegde legkip als oud vuil behandeld’

Kippen die hun laatste ei hebben gelegd, worden vaak als oud vuil behandeld. Hoewel ze steeds diervriendelijker worden gehouden, komen de hennen dikwijls op een ellendige manier aan hun einde, stelt de Dierenbescherming in een rapport.

Een groot deel van de uitgelegde hennen wordt goedkoop in Polen geslacht heeft de organisatie uitgezocht. Jaarlijks zitten ruim twintig miljoen levende dieren met tien tot vijftien tegelijk in een plastic krat gepropt minimaal 16 uur in een vrachtwagen. „De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit vindt het acceptabel dat daarbij 130.000 kippen dood aankomen en 520.000 kippen gewond arriveren”, laat Niels Dorland van de Dierenbescherming weten. „Dat is ronduit onacceptabel.”

Soepkip

Ongeveer zes miljoen dieren per jaar wordt een lange reis bespaard. Zij eindigen als soepkip of grondstof voor kipsnacks. Van nature kan een kip zo’n zeven tot negen jaar oud worden. Als legkip halen ze de twee jaar niet eens omdat na anderhalf jaar en ongeveer driehonderd eitjes meestal het slachthuis wacht.

Volgens de Dierenbescherming moeten de pluimveesector, hun afnemers en de overheid hun verantwoordelijkheid nemen. „Een paar cent per kilo meer voor de soepkip of de snelle kipsnacks waarin het vlees van uitgelegde hennen eindigt en deze kippen kan een helletocht over lange afstanden bespaard worden”, stelt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming.

Korter transport

De Dierenbescherming vindt dat transporten van pluimvee niet langer dan vier uur moeten duren. Daarnaast zouden de mensen die de kippen vangen en in kratten stoppen een dierenwelzijnscursus moeten volgen en onder toezicht moeten komen te staan van een dierenwelzijnsopzichter. Nu zouden veel kippen regelmatig breuken en verwondingen oplopen en klem komen te zitten, blijkt ook uit beeldmateriaal van Eyes on Animals in opdracht van de Dierenbescherming.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders gaat ervan uit dat de beschreven schrijnende situaties incidenten zijn „en niet de reguliere gang van zaken”. „Maar we praten de incidenten zeker niet goed”, zegt voorzitter Hennie de Haan. ,,Wij verzorgen de kippen goed en dat moet ook op de laatste reis gebeuren.” De bond wil daarom op korte termijn in gesprek met de Dierenbescherming en zal de bevindingen bespreken bij het overleg met de sector.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
’Uitgelegde legkip als oud vuil behandeld’
Sluiten