Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 3 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Toeristen lopen risico na Spelen in Rio

Toeristen die na de Spelen in Rio de Janeiro verder willen reizen door Zuid-Amerika, lopen risico op besmetting met het zikavirus.

Mensen die komende zomer na een bezoek aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een rondreis willen maken door Zuid-Amerika, doen er goed aan zich te realiseren aan welke gezondheidsrisco’s ze zichzelf blootstellen. Dat zegt entomoloog en muggenexpert Bart Knols naar aanleiding van de laatste berichtgeving over de gevaren van het zikavirus.

,,In Rio de Janeiro zelf wordt er momenteel alles aan gedaan om te zorgen dat er straks tijdens de Spelen geen enkele zikamug meer rondvliegt. Brazilië kan het zich niet veroorloven wanneer atleten, zoals bijvoorbeeld onze Dafne Schippers, straks 2 dagen voor een wedstrijd gevloerd worden door het zikavirus. Dat zou een blamage zijn”, aldus Knols, die al zo’n 20 jaar onderzoek doet naar muggen en de ziekten die zij overbrengen.

Risico

Waar Knols, en met hem de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die de situatie rond zika tot internationale noodsituatie heeft uitgeroepen, wel bang voor is, is het moment dat bezoekers van de Spelen na de wedstrijden besluiten om rond te gaan reizen. ,,Buiten de directe omgeving van stadions loop je straks wel degelijk het risico op besmetting.”

Sperma

In principe is zika niet riskant voor volwassenen, maar wel voor zwangere vrouwen. Hun kinderen kunnen ernstig misvormd ter wereld komen. Inmiddels is ook bekend dat het virus zich niet alleen via bloed verspreidt, maar ook via sperma. Het eerste geval van seksueel overdraagbare zika is vorige week opgedoken in Frankrijk. Knols: ,,Waar het zikavirus in het bloed zo’n 6 tot 7 dagen actief blijft, blijft het dat in sperma veel langer. Mannen die in besmette gebieden zijn geweest, doen er verstandig aan om de eerste twee maanden na thuiskomst een condoom te gebruiken.”

Het gezaghebbende medische tijdschrift de The Lancet publiceerde deze week een artikel waarin het zikavirus ook in verband wordt gebracht met het spierverlammende Guillain Barré Syndroom. Zowel mannen als vrouwen die besmet zijn met zika, lopen dus kans op Guillain Barré. De kans is weliswaar klein, maar de gevaren zijn groot. Met name in Zuid-Amerikaanse landen is dat zorgelijk. ,,Mensen die deze ziekte oplopen, moeten vaak voor lange duur behandeld worden op de Intensive Care. Het is de vraag of, wanneer dit doorzet, de ziekenhuizen genoeg capaciteit hebben.”

Zwanger

De Verenigde Staten heeft zwangere vrouwen inmiddels geadviseerd om niet naar de Spelen in Rio af te reizen, vanwege de gezondheidsrisico’s. Nederland heeft dat (nog) niet gedaan. ,,Op de vraag of Nederland dat ook moet doen, zou ik willen antwoorden: better be safe than sorry. We hebben immers nog steeds te maken met een ziekte waar geen medicatie of vaccinatie voor is. Hoe zika uiteindelijk gaat uitpakken, weten wij ook nog niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Toeristen lopen risico na Spelen in Rio
Sluiten