Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 2 mrt 2016 / 17:49 uur

Stichting Aap wil meer zeggenschap over lot apen

Stichting Aap wil meer zeggenschap over waar door de organisatie opgevangen apen uiteindelijk terechtkomen. De stichting is zeer teleurgesteld dat de vijf Java-apen die zij anderhalf jaar lang heeft vertroeteld en opgelapt maandag op last van de overheid naar een proefdierlaboratorium zijn overgebracht. „Normaal halen we ze uit een laboratorium, en stoppen we ze er niet in.”

Er heerst grote teleurstelling bij de redders van de apen, en commotie in de politiek. David van Gennep, directeur van Stichting Aap, zegt zich met hand en tand te hebben verzet tegen het afstaan van de apen die in augustus 2014 als (verzwakte) verstekelingen op een Maleisisch schip de Rotterdamse haven binnenkwamen. Normaal vangt Aap gepensioneerde laboratoriumapen op, de omgekeerde weg is nog nooit voorgekomen.

Te laat

Het verzet kwam echter te laat. Aap gaf aanvankelijk aan de dieren niet permanent en kosteloos te kunnen opvangen, uit financieel oogpunt en omdat zij een tijdelijke opvang zijn. Toen Aap hoorde over het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk als locatie, veranderde dat echter. „Er valt altijd te praten over permanente opvang als er geen alternatief is, en een dierproefcentrum is voor ons geen alternatief. Wij wilden alle kosten op ons nemen, maar de overheid als eigenaar van de dieren heeft bedankt voor dit aanbod”, zegt Van Gennep.

Opvang elders

Doorgaans gaan dieren die op last van het ministerie van Economische Zaken in beslag zijn genomen naar een Europese dierentuin of andere opvang. Deze vijf mannetjesapen dragen echter het herpesvirus bij zich waardoor dit niet mogelijk is. Het BPRC was de enige resterende optie.

Volgens staatssecretaris Martijn van Dam was „alles al geregeld”, toen Aap met het aanbod kwam. Hij zegt in het begin ook van de BPRC-optie opgekeken te hebben. „Je denkt: verstekelingen stuur je niet naar een dierproefcentrum”, zei hij woensdag tijdens een debat over het terugdringen van dierproeven. „Maar de opvang is goed geregeld. Ze verblijven in een kolonie in een ruim verblijf. Ze worden niet voor dierproeven gebruikt, maar in het fokprogramma. Het dierenwelzijn is goed gewaarborgd. Voor de apen zelf maakt het verblijf hier of bij Aap geen verschil.”

Zeggenschap

Veel politieke partijen reageerden woensdag verontwaardigd op de opvanglocatie. Om dit soort gevallen in de toekomst te voorkomen, wil Aap meer zeggenschap over het lot van in beslag genomen dieren waar zij de zorg voor hebben. „Enkele jaren terug hebben we dit al aangekaart, maar de toenmalige minister wilde hier niets van weten”, zegt Van Gennep. „We willen opnieuw om tafel. Deze onbillijke situatie geeft aan dat dit hard nodig is. We willen allemaal dat het aantal dierproeven teruggedraaid wordt en moeten niet tegenover elkaar komen te staan, dat is niet constructief.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stichting Aap wil meer zeggenschap over lot apen
Sluiten