Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 21 mrt 2016 / 08:30 uur

‘Stagiaires met hoofddoek vaak minder gewenst’

Meisjes met een hoofddoek en jongeren met een Marokkaanse achtergrond hebben vaak veel moeite met het vinden van een stageplek. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving van het Verwey-Jonker Instituut naar stages in het mbo, zo schrijft NOS.

Voor de studie zijn 120 mensen ondervraagd, onder wie stagebegeleiders, werkgevers en studenten. Volgens hen komt discriminatie vooral voor bij kleine en middelgrote bedrijven in de detailhandel (modebranche), administratie, horeca en techniek. Er komen relatief veel minder klachten uit de zorg- en welzijnssector. De onderzoekers benadrukken echter dat een groter onderzoek noodzakelijk is; dit betrof een verkennend onderzoek.

Risico-analyse

Het uiterlijk speelt een belangrijke rol bij de selectie van stagiairs. ,,Meiden die een hoofddoek dragen blijken minder gewenst voor functies met veel klantcontacten, omdat vooral commerciële bedrijven zeggen dat een hoofddoek niet aansluit bij de uitstraling van een bedrijf”, aldus Eva Klooster van het Verwey-Jonker Instituut in het NOS Radio 1 Journaal. Dat blijkt uit de antwoorden van verschillende stagebegeleiders.

Bovendien zouden Marokkaanse jongens meer moeite hebben met het vinden van een stage. Ondernemers maken een risico-inschatting als ze een stagiair in dienst nemen. Hierbij wordt rekening gehouden met de verwachting of een stagiair vaak verzuimt. Daarnaast maken werkgevers alvorens een inschatting of iemand betrouwbaar is of niet. Zij hebben soms slechte ervaringen met jongens uit deze groep: er wordt geklaagd over diefstal en te laat komen, dus kiezen ondernemers minder vaak voor een student met een Marokkaanse achtergrond.

Volgens de onderzoekers wordt discriminatie vaak niet door stagebegeleiders erkend. Zij beweren dat het gedrag van leerlingen de oorzaak is van de mislukking van een stage of het aan hun neus voorbijgaan van een leerplek.

Reageer op artikel:
‘Stagiaires met hoofddoek vaak minder gewenst’
Sluiten