Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 8 mrt 2016 / 10:03 uur

Spits nauwelijks drukker ondanks studentenactie

Het lijkt erop dat veel studenten die hebben gezegd dat ze mee zouden doen aan het ‘NK treinreizen in de spits’ toch hebben besloten lekker uit te slapen. Volgens een woordvoerder van de NS is het namelijk nauwelijks drukker in de trein dan normaal gesproken.

Studenteninitiatief

Toch zijn er een paar mensen wel vroeg uit de veren. Mirjam Dangerman en Jaero van der Veen, beide Hbo-studenten, zijn duidelijk herkenbaar als actievoerders. Geheel volgens dresscode draagt Mirjam een oranje muts en Jaero een feloranje jasje en pet. Zij staan op station Utrecht Centraal om aandacht te vragen voor het probleem.

Jaero wil met een club in Nederland rond gaan reizen om aandacht te vragen voor het probleem. Op Facebook plaatste hij vanochtend nog een oproepje. Het is hem alleen nog niet duidelijk hoeveel mensen er precies meedoen aan de actie. De studenten staan verspreid op het station en zijn niet duidelijk herkenbaar. Jaero zegt hierover: „Het is bedoeld als een leuk studenteninitiatief, verspreid door heel Nederland. Het is nooit de bedoeling geweest dat er een strak plan zou komen”. Het clubje gaat mensen aanspreken in de trein en op een vrolijke manier actievoeren.

Jaero vindt vooral de manier waarop de plannen rondom de studenten bekend gemaakt werden niet goed. „Als je gezamenlijk tot een oplossing komt, is dat veel beter”, zegt hij.

Sara Spano van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is ook aanwezig op Utrecht Centraal. Ook zij stapt de trein in om een rondje Randstad te maken. „We gaan met een groep in de trein zitten en daar zullen we zeker opvallen en van ons laten horen.” Volgens haar leeft de actie duidelijk voornamelijk op social media gezien de magere opkomst. „Maar het duurt nog de hele dag”, benadrukt ze.

De LSVb gaat woensdag in gesprek met de NS over de plannen.

28.000 aanmeldingen

De actie was via Facebook georganiseerd naar aanleiding van het plan om studenten uit de spits te weren. De NS probeert hogescholen en universiteiten zo ver te krijgen dat de colleges zo worden ingeroosterd dat de studenten niet tijdens de spits hoeven te reizen. Daardoor komen er waarschijnlijk meer avondcolleges, en daar zijn de studenten op tegen. Op Facebook hadden 28.000 mensen zich aangemeld om mee te doen. Maar daar is dus weinig van te merken: volgens de NS is het een heel normale ochtendspits.

Ook treinreizigers melden op onder meer Twitter dat zij niet veel last hebben gehad van de actie. Sommigen melden zelfs dat het rustiger is dan normaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Spits nauwelijks drukker ondanks studentenactie
Sluiten