Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 18 mrt 2016 / 07:47 uur

Scholier meldt vaker illegale uitsluiting van examen

Er kloppen steeds meer examenkandidaten aan bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks), omdat zij illegaal uitgesloten worden van het examen vanwege te lage cijfers. Dit mag niet, maar gebeurt jaarlijks tientallen keren.

De inschrijving voor het centraal examen is nog niet begonnen, maar nu al heeft het Laks 28 meldingen binnen. Vorig jaar waren dit er in totaal 31. „Dit zijn er al heel vroeg, heel veel en ik denk dat het nog veel vaker gebeurt”, zegt Andrej Josic, voorzitter van het Laks. „Scholieren en hun ouders weten vaak niet dat het verboden is of durven niet tegen de school in te gaan.”

Meldpunt

Het Laks heeft al een paar jaar het meldpunt ’Help ik mag geen examen doen’. Deze is ook donderdag weer geopend. Josic verwacht dan ook dat de teller nog flink zal oplopen. „Iedereen heeft het recht om eindexamens te maken, het is belachelijk dat scholen hun leerlingen hiervan weerhouden.”

Slagingspercentages

Scholen sluiten regelmatig leerlingen uit van hun eindexamen omdat ze verwachten dat de leerling het examen niet gaat halen. „Dit doen ze uit angst voor lage slagingspercentages”, zegt Josic. „Deze willen ze zo hoog mogelijk houden, omdat ouders hier toch vaak naar kijken bij de keuze voor een school. De scholen zullen dit echter ontkennen.”

Het eindexamen telt voor 50 procent mee in het eindcijfer. „Om van een 4,5 een voldoende te maken, heb je slechts een 6,5 nodig. Leerlingen kunnen dus eenvoudig nog hun cijfer ophalen met hun eindexamen.”

Prestatieafspraken

Leerlingen moeten vaak een rechtsongeldig contract ondertekenen aan het begin van hun examenjaar met daarin prestatieafspraken, zegt Josic. Haalt de leerling de afgesproken resultaten niet dan wordt hij ten onrechte uitgesloten van zijn examen. „Een leerling mag nooit uitgesloten worden op basis van cijfers. Dit kan alleen als de PTA (het Programma voor Toetsing en Afsluiting dat de school zelf afneemt, red) niet voltooid is of als een leerling niet komt opdagen.”

Eén belletje

Het Laks belt bij iedere melding met de school en de Inspectie van het Onderwijs. In vrijwel alle gevallen mogen leerlingen hierna alsnog examen doen. „De meeste meldingen ontvangen we echter pas in april en de examens zijn in mei, vaak is het dan helaas al te laat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Scholier meldt vaker illegale uitsluiting van examen
Sluiten