Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 10 mrt 2016 / 15:51 uur

Sapjes en fris stijgen sneller in prijs dan alcohol

Mineraalwater, sap en frisdrank zijn de afgelopen vijf jaar flink in prijs gestegen: ruim 17 procent. Dat is aanzienlijk meer dan de algemene prijsstijging van goederen en diensten in Nederland. Die bedroeg 7,5 procent in de afgelopen 5 jaar. En het is ook flink meer in vergelijking met de prijsstijging van alcoholische dranken, die bedroeg 10 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van CBS.

Alcohol

„Geen goede ontwikkeling”, stelt Wim van Dalen van STAP, het Nederlands Instituut voor alcoholbeleid. Liever had hij gezien dat de overheid de prijs van alcoholische dranken nog meer had opgeschroefd met accijnzen, zodat deze dranken in vergelijking met de niet-alcoholische dranken harder zouden stijgen in prijs.

„Dat fris en water harder in prijs stijgen dan alcohol is een vreemd signaal”, zegt Van Dalen.

Belasting

Een groot deel van de prijsstijging van niet-alcoholische dranken werd veroorzaakt door hogere verbruiksbelasting. Tot en met eind 2015 was de verbruiksbelasting op mineraalwater en vruchten- en groentesappen lager dan de belasting op frisdrank. Vanaf dit jaar is de verbruiksbelasting gelijkgesteld aan die op frisdrank. Tegelijkertijd is deze belasting, die speciaal gericht is op alcoholvrije dranken, verhoogd

Maar ook alcoholische dranken stegen in prijs door onder andere belastingwijzigingen in de afgelopen vijf jaar. „Vooropgesteld ben ik blij met de accijns op alcohol, anders waren alcoholische dranken helemaal spotgoedkoop”, zegt Van Dalen. „Maar de overheid zou veel meer moeten sturen in prijs als je ziet dat de reguliere prijsstijging van alcoholische dranken veel minder snel stijgt dan van bijvoorbeeld sap en water.”

Dat iemand in de supermarkt bewust kiest voor een flesje sap in plaats van een biertje vanwege de prijs, dat denkt Van Dalen niet. „Maar prijzen zijn onbewust zeker belangrijk voor consumentengedrag. Het was positiever geweest als die prijsstijging van sap en alcohol andersom was geweest."

Mineraalwater

Van alle dranken die verkocht worden in supermarkten en slijterijen steeg de prijs van mineraalwater het meest. Een fles of pak mineraalwater werd in vijf jaar tijd 30 procent duurder. Zorgelijk voor onze gezondheid? Niet echt, vindt Stef Kremers, Hoogleraar Preventie van obesitas. „Water komt ook uit de kraan. Ik denk niet dat mensen minder water gaan drinken, omdat mineraalwater in de supermarkt duurder is geworden.” Het Voedingscentrum reageert: „Jammer dat mineraalwater nu in het rijtje van sappen en frisdrank staat wat betreft prijsverhoging, maar wij bevelen ook kraanwater aan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sapjes en fris stijgen sneller in prijs dan alcohol
Sluiten