Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 9 mrt 2016 / 15:59 uur

Restauratie Spaans kasteel gaat finaal de mist in

Ergens is het wel een beetje komisch, maar het is vooral erg zonde. Een nationaal monument in het Spaanse Cadiz, El Castillo de Matrera, is net gerestaureerd en het resultaat wordt niet door iedereen gewaardeerd. De voor –en na foto van het kasteel, die inmiddels viraal is gegaan, laat zien waarom het nogal wat stof heeft doen opwaaien. Misschien het gebouw iets tè grondig onder handen genomen, meneer de architect?

De architect vindt van niet en zegt prima werk te hebben geleverd. Inwoners van Cadiz zijn hier echter minder over te spreken. „Ze hebben het kasteel in handen gegeven van ‘bouwers’ en niet van restaurateurs. Ze hebben het helemaal verknoeid”, zei een furieuze man op de Spaanse tv-zender La Sexta.

Het middeleeuwse kasteel is al sinds 1949 een nationaal monument, maar is vandaag de dag privé-bezit. De ruïne kent nogal een geschiedenis met veroveringen: in de negende eeuw werd het gebouwd door ene Umar ibn Hafsun, even later werd het veroverd door ene San Fernando, in de veertiende eeuw werd opnieuw een moslim de eigenaar van het monument, waarop het in 1341 weer veroverd werd door Alfonso XI.

Op een ramp uitgedraaid

Dat een gebouw met zo’n geschiedenis het door menselijk handelen nu moet ontgelden, is natuurlijk niet de bedoeling. „Hier zijn geen woorden voor”, schrijft Hispanianostra, een vereniging voor het behoud van het Spaanse culturele erfgoed, op haar website. „De restauratie is op een ramp uitgedraaid.”

Ondanks alles vindt de architect dat zijn werk geslaagd is. Het doel om het optrekje in haar zo origineel mogelijke vorm te bewaren is volgens Carlos Quevado gelukt. Waar de man het vandaan haalt, snapt niemand. Inmiddels krijgt de architect ook op social media veel kritiek over zich heen. Zijn landgenoten spreken van een schande.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Restauratie Spaans kasteel gaat finaal de mist in
Sluiten