Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 mrt 2016 / 17:05 uur

Rampseizoen dreigt voor Turkse toeristenindustrie

Toeristen houden van Turkije. Met haar zonzekere stranden en de betoverende metropool Istanbul trekt het land bijna 40 miljoen toeristen per jaar.

Maar toeristen houden niet van onrust en oorlog. En de explosie in Ankara, waarbij zondag 37 mensen omkwamen, was de derde aanslag in korte tijd.

Bomaanslagen in de steden, strijd tegen de Koerden in het oosten, vluchtelingenbootjes langs de westkust en een burgeroorlog aan de zuidgrens: de problemen in Turkije lijken met de dag toe te nemen.

Slecht nieuws

En dat is slecht nieuws voor een van de populairste vakantielanden ter wereld. Het aantal vakantiegangers nam vorig jaar al iets af. Vooral de Russen bleven massaal weg. En hoewel het reisadvies voor grote delen van Turkije helemaal niet negatief is, kozen ook Nederlandse zonaanbidders vaker voor andere bestemmingen.

2015 was daardoor al een moeizaam jaar, maar alsnog kwamen zo’n 36 miljoen toeristen naar het land. En al die buitenlandse zonaanbidders brachten behoorlijk wat geld in het laadje. Meer dan 10 procent van de Turkse economie is afhankelijk van toeristen.

Rampjaar

Maar nu het geweld alleen maar lijkt toe te nemen, wordt gevreesd voor een rampseizoen. De Russen, een van de grootste groepen toeristen, blijven door spanning tussen Rusland en Turkije weg. Het aantal Russen dat in januari naar Turkije reisde is gehalveerd.

Ook Nederlandse touroperators zien dat de Turkse kust deze zomer uit de gratie raakt. We hebben geen zin in gedoe op vakantie en kiezen daarom voor ‘veilige’ landen als Spanje en Portugal. De prijzen voor Turkse resorts zijn daardoor flink gedaald.

Subsidiekraan

Om ervoor te zorgen dat in ieder geval zo veel mogelijk hotels open blijven, hebben de Turken 80 miljoen euro aan subsidie vrijgemaakt.

Vliegtuigmaatschappijen die buitenlanders naar populaire badplaatsen vervoeren, kunnen duizenden euro’s subsidie krijgen per vlucht. Hotels en resorts die eventueel in de problemen raken, krijgen langer de tijd om hun schulden af te betalen.

Weer gedaald

Of dat echt zal helpen, valt te bezien. In januari nam het aantal toeristen voor de zesde maand op rij af. Want na de nieuwe aanslagen in Ankara is het niet waarschijnlijk dat de populariteit van Turkije als vakantieland snel terug zal keren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rampseizoen dreigt voor Turkse toeristenindustrie
Sluiten