Paul Buckley
Paul Buckley Nieuws 19 mrt 2016 / 14:18 uur

Protesten Brazilië: hoogste rechter doet uitspraak

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de toetreding tot het kabinet van voormalig president Lula voorkomen. In Brazilië wordt al dagen lang hevig geprotesteerd: in meerdere steden braken er gevechten uit tussen actievoerders voor en tegen de benoeming van Luiz Inácio “Lula” da Silva.

De ex-president wordt onderzocht voor corruptie tijdens zijn presidentschap. Hij zou onder andere gesjoemeld hebben met staatsoliebedrijf Petrobras. Door zijn benoeming tot lid van het kabinet zou hij alleen nog door leden van het hooggerechtshof kunnen worden onderzocht.

Hevige protesten

Dit leidde tot hevige protesten: veel inwoners van Brazilië zagen in zijn benoeming een doorzichtige poging om Lula te vrijwaarden van gerechtelijk onderzoek. Dat vond rechter Gilmar Mendes ook: ,,Het doel van deze misstap is duidelijk: te voorkomen dat [Da Silva] preventief gearresteerd kan worden. Het is een aannemelijke conclusie dat de aanstelling en beëdiging een breuk met de grondwet zouden zijn.”

Lula is de afgelopen twee dagen meerdere malen minister geworden en weer uit zijn ambt gezet. Rechters vanuit het hele land tekenden protesten aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Protesten Brazilië: hoogste rechter doet uitspraak
Sluiten