Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 8 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Professioneel gamen, niet zomaar een spelletje

Gamen, voor de een is het lekker tijdverdrijf, een ander verdient er tonnen per jaar mee. De Nederlander Koen Schobbers zit er tussenin. Hij is professioneel gamer en behoort tot de wereldtop als het gaat om het racespel Trackmania. Maar in de wereld van e-sport is dit een relatief klein spel en daardoor sleept Schobbers naar eigen zeggen ‘slechts duizenden euro’s per jaar’ aan salaris en prijzen binnen met gamen.

Hoeveel hij precies verdient, dat mag hij van zijn sponsors niet zeggen. Maar, zo weet de student geneeskunde: „Voor een student is dit een goed betaalde bijbaan. En ik kom nog eens ergens. Veel wedstrijden zijn in het buitenland. Verblijfkosten en vliegtickets, alles wordt betaald.”

Prof gamewereld

In Nederland is de wereld van het professioneel gamen groeiende, maar nog niet erg groot. „Met name in Azië, Korea en Amerika is de professionele gamewereld enorm, er gaan daar miljarden in om”, vertelt Schobbers. „Ook in Europa zijn er grote game-evenementen, maar Nederland loopt echt achter.”

En dus is Schobbers als professioneel gamer tot nu toe vooral in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Noorwegen te vinden. Tot afgelopen maand zat hij in een gameteam dat gesponsord werd door het computerbedrijf Acer. „Zo verdien je geld als professioneel gamer. Een bedrijf sponsort je en betaalt maandelijks salaris voor het trainen. Tijdens een wedstrijd draagt de gamer een shirtje met het logo van het bedrijf dat hem sponsort.”

De wedstrijden vinden plaats tijdens grote game-evenementen waar tienduizenden mensen op af kunnen komen. „Je probeert zo hoog mogelijk te komen, want een podiumplek levert publiciteit op. Foto’s, interviews, dat is belangrijk voor de sponsor”, legt Schobbers uit. En daarnaast is er prijzengeld of zijn er spullen te winnen voor de gamer.

Imago

Doordat er nog geen grote game-evenementen in Nederland worden georganiseerd, is de wereld van e-sport bij veel Nederlanders nog onbekend. En dat komt het imago van een professioneel gamer niet ten goede, merkt Schobbers „Bij een gamer wordt al snel gedacht aan iemand die op de bank zit, een zak chips eet en nooit sport. Maar professionele gamers zijn juist heel sportief. Als je fysiek gezond bent, hou je een betere focus tijdens een game.”

Studentencompetitie

Spel League of Legends. Foto: José Luis Ocampo Fotografie

Lijkt jou dat professioneel gamen ook wel wat en ben je student? Misschien wordt de YoungCapital Dutch College League jouw doorbraak. Dinsdag 8 maart opent de inschrijving voor deze eerste nationale eSportcompetitie voor studenten in ons land. Studententeams gaan de strijd aan in de game League of Legends. Dit is een van de grootste games in de professionele gamewereld.

De WK-finales van dit spel worden live gespeeld in enorme stadions voor de ogen van soms wel 40.000 man. Nog eens miljoenen mensen bekijken deze finales online vanuit huis. Het studententeam dat de Dutch College League wint, kwalificeert zich voor het wereldkampioenschap. Inschrijven kan tot 23 maart via de website van de Dutch College League. De wedstrijden worden gespeeld in een bioscoop in Hilversum en uitgezonden op Fox Sports vanaf eind maart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Professioneel gamen, niet zomaar een spelletje
Sluiten