Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 17 mrt 2016 / 05:35 uur

’Prijs treinkaartje moet alsnog omlaag’

De maximaal verhoogde prijs van treinkaartjes dit jaar zit de reizigersorganisaties nog altijd niet lekker. De Maatschappij Voor Beter OV pleit in een brief aan de minister zelfs voor een tariefverlaging met terugwerkende kracht tot 1 januari 2016, terwijl Rover denkt aan een vorm van compensatie voor de huidige prijsverhoging bij de tariefwijziging van volgend jaar.

De NS heeft in 2016 de maximaal toegestane tariefstijging doorberekend in de treinkaartjes, staat in een brief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) aan de Maatschappij Voor Beter OV. „In tegenstelling tot wat de NS telkens beweert, voert het spoorbedrijf geen gematigd tariefbeleid”, zegt Rikus Spithorst, voorzitter van de reizigersorganisatie.

Terugbetalen

Spithorst had minister Dijsselbloem, als minister van Financiën de aandeelhouder van NS, in december al gevraagd om een prijsverlaging bij de vervoerder te bewerkstelligen ter compensatie voor de overvolle treinen. Onlangs volgde pas een antwoord. En voor Spithorst geen bevredigende. „Dat er gekozen is voor de maximaal toegestane tariefstijging is voor ons reden om nogmaals op een tariefmatiging aan te dringen. Nu met terugwerkende kracht”, zegt Spithorst. „NS heeft het onderste uit de tarieftechnische kan gehaald.”

Prijs matigen

Reizigersvereniging Rover vindt ook dat NS de prijzen hoort te matigen gezien de geleverde prestaties. „Het had NS gepast een deel van de kosten voor eigen rekening te nemen en ten koste van de winst te laten gaan”, zegt Tim Boric van Rover. „Maar NS heeft ons eerder al laten weten aan de verplichting van Dijsselbloem te willen voldoen en dat is winst maken.”

Harder gestegen

NS heeft zich aan alle regels gehouden, maar Rover vindt nog steeds dat een prijsverlaging gepast is gezien „de prijs van een kaartje harder steeg dan de kosten van levensonderhoud”. In een tariefmatiging met terugwerkende kracht ziet Boric echter „weinig reële kans van slagen”. „Moreel zijn we het ermee eens, maar wij denken meer in de richting van compensatie bij de volgende tariefswijziging volgend jaar. Dat is een mogelijkheid.”

ConsumentenClaim

Maar eerst wil Rover de procedure van ConsumentenClaim afwachten. Deze club wil NS voor de rechter slepen om een deel van de reiskosten vergoed te krijgen van forensen die dagelijks overlast ervaren van volle treinen. „Op deze manier wordt ook een deel van het geld voor een treinkaartje teruggesluisd naar de reiziger. We wachten eerst af hoe dat afloopt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
’Prijs treinkaartje moet alsnog omlaag’
Sluiten