Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 mrt 2016 / 17:47 uur

‘Premie omhoog, tandarts terug in basisverzekering’

Hoe meer geld mensen verdienen, hoe vaker ze naar de tandarts gaan, zo bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij de hoogste inkomens hebben bijna negen op de tien mensen vorig jaar een bezoek gebracht aan de tandarts. Bij de laagste inkomens zijn dat iets meer dan zeven op de tien.

Via Facebook en metronieuws.nl werd door veel mensen verbolgen gereageerd op deze cijfers. ‘De tandarts moet weer terug in de basisverzekering, zelfs als de premie hierdoor omhooggaat’, vindt een overgrote meerderheid van de ruim duizend lezers die hun stem uitbrachten op een poll op metronieuws.nl.

Politiek

Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor SP, pleit hier al langere tijd voor. „Er zijn tijden geweest waarin je aan iemands gebit kon zien hoeveel iemand verdiende. Die kant gaan we weer op.”

Zij wil dat een tweejaarlijkse tandartscontrole en eventueel kleine handelingen zoals het vullen van een gaatje weer worden vergoed door de basisverzekering. Tot 1995 was dit al het geval. „De premie voor de basisverzekering zal dan misschien iets omhoog moeten, maar de aanvullende verzekering zal voor veel mensen dalen.”

Uiteindelijk zullen de meesten er volgens Leijten op vooruitgaan. „Met simpele ingrepen kunnen grote problemen voorkomen worden. Als mensen pas met pijn naar de tandarts gaan, kost het vaak veel geld om het gebit weer op orde te krijgen. En daarnaast zorgt een tandartscontrole ook voor poetsdiscipline. Wie ieder half jaar naar de tandarts gaat, poetst beter.”

Kinderen

Of mensen die nu niet naar de tandarts gaan, wel zouden gaan als de kosten vergoed worden, is niet met zekerheid te zeggen, maar Leijten denkt van wel. Bij kinderen worden alle tandartskosten namelijk wel vergoed en bij deze groep is geen verschil te zien in de CBS-cijfers tussen arm en rijk als het gaat om aantal tandartsbezoeken.

Aanvullende verzekering

Een volwassene die niet aanvullend verzekerd is, moet een tandartsbezoek zelf betalen. Een aanvullende verzekering voor de tandarts kost al snel 10 euro per maand en dat komt dus neer op 120 euro per jaar.

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) zegt zich, net als Leijten, zorgen te maken over een groeiende groep patiënten die nooit meer naar de tandarts gaat. „Het gaat behalve om mensen met een laag inkomen, ook om een groeiende groep jongeren. Dit is op de lange duur desastreus voor de mondgezondheid en leidt uiteindelijk tot veel hogere maatschappelijke kosten.” De ANT wijt het probleem voor een belangrijk deel aan de zorgverzekeraars. „Zij verhogen jaar in jaar uit de premie, terwijl de dekking alleen maar afneemt”, aldus de organisatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Premie omhoog, tandarts terug in basisverzekering’
Sluiten