Metro
Metro Nieuws 27 mrt 2016 / 10:48 uur

Palmyra weer in handen van het Syrische leger

De historische stad Palmyra is weer in handen van het Syrische leger. Dat melden verschillende staatsmedia. Vorig jaar mei werd de stad veroverd door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De Syrische televisie citeerde een militaire bron die bevestigde dat het leger en zijn bondgenoten „de volledige controle over de stad Palmyra” hebben overgenomen. Daarmee is Islamitische Staat een gevoelige nederlaag toegebracht.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat er zondagmorgen nog steeds geweervuur viel te horen in het oostelijke deel van de stad. Maar het grootste deel van de IS-strijders is weggetrokken, waardoor Palmyra nu onder controle van het regeringsleger staat.

Nederlaag IS

De herovering zat er, geholpen door Russische luchtsteun, al enkele weken aan te komen. Na zware gevechten waren zaterdag delen van de stad in Syrische handen gevallen. Het ging om wijken in het westen en noorden van Palmyra, waarin de oude burcht en de befaamde ruïnes liggen.

Observatorium-directeur Rami Abdulrahman zei dat vierhonderd IS-strijders zijn omgekomen in de strijd om Palmyra, die hij beschreef als de grootste nederlaag voor de terreurgroep sinds die in 2014 een kalifaat in bepaalde gebieden in Syrië en Irak had uitgeroepen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Palmyra weer in handen van het Syrische leger
Sluiten