Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 7 mrt 2016 / 15:04 uur

Opa (87) loopt marathon voor kleindochter met Lyme

De 87-jarige Chris Robijns trekt 9 april zijn sportschoenen aan om mee te doen aan het initiatief Lopen voor Lyme. Zijn doel? Meer bewustzijn creëren voor de ziekte van Lyme, een ziekte die niet alleen het leven van zijn kleindochter Denise, maar ook dat van de rest van de familie verwoest.

,,Ik denk dat ik het bij wandelen houd hoor, want hardlopen wordt wel erg moeilijk op mijn leeftijd”, aldus Chris over zijn deelname aan Lopen voor Lyme. Al sinds 1992 doet de opa van Denise aan powerwalking in het Amsterdamse Bos. ,,Iedere zondag, als het weer het toelaat.” Meteen een goede training voor het evenement op 9 april.

Lyme

Zijn 21-jarige kleindochter Denise Robijns zat in de bloei van haar leven. Ze studeerde Econometrie en deed aan streetdance op hoog niveau, met als hoogtepunt het behalen van de vijfde plek op het WK Streetdance in 2013. Totdat het in mei 2014 volledig misging. Na een aantal jaren vage klachten, waaronder darmproblemen, gewrichtsklachten en duizeligheidsaanvallen kon zij vanaf die tijd niet of nauwelijks meer lopen, praten, zelfstandig eten en douchen.

De reguliere ELISA lymetest was negatief. Denise eindigde uiteindelijk met het stempel ‘chronisch vermoeidheidsyndroom’ en moest volgens de artsen revalideren. Toen de familie er echter achter kwam dat de ELISA lymetest als onbetrouwbaar bekendstond, deden ze uitgebreidere testen in zowel Nederland als in het buitenland. Daar kwam een hele andere conclusie uit: de ziekte van Lyme met een heleboel co-infecties.

Denise (21) komt al jaren het huis niet meer uit vanwege de ziekte van Lyme

,,Er is veel veranderd”, zegt Chris weemoedig. ,,Vroeger kwam Denise iedere week bij ons eten voordat zij naar dansles ging, maar dat is al 2,5 jaar niet meer gebeurd. Ik kan haar nu gedag zeggen en een kort praatje maken, maar na vijf minuten wordt het vaak te veel. Mijn zoon en zijn vrouw hebben hun bedrijf nog voor de ziekte verkocht, maar kunnen daar nu niet echt van genieten. Er moet 24 uur per dag iemand bij haar zijn om te helpen met de zorg.”

Onbekend

Het is een diagnose met een zwart randje. Lyme is een ziekte waar nog maar heel weinig over bekend is, zeker in het stadium waarin Denise verkeert, het zogenaamde ‘late lymeziekte’. In de afgelopen twee jaar heeft de familie tienduizenden euro’s – zonder enige vergoeding – aan de ziekte besteed, tot op heden nog zonder het gewenste resultaat en helaas zijn zij daar niet de enige in.

,,Daarom doe ik mee met Lopen voor Lyme. Er moet meer trammelant gemaakt worden voor de ziekte”, zegt Chris. ,,In Nederland is er nog zo weinig over Lyme bekend en daardoor wordt er ook heel weinig vergoed. Ik hoop, samen met de ruim 1200 andere lopers, meer bewustzijn over Lyme te kunnen creëren. En hopelijk vinden ze over een tijdje een medicijn waardoor mijn kleindochter weer de oude wordt.”

Naast meer bewustzijn omtrent Lyme gaat het geld dat wordt opgehaald met Lopen voor Lyme naar de bekostiging van (buitenlandse) behandelingen, medicijnen en onderzoeken voor lymepatiënten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opa (87) loopt marathon voor kleindochter met Lyme
Sluiten