Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 18 mrt 2016 / 11:49 uur

Online daten? Eerdere foto’s beïnvloeden je brein

Sta je op een datingsite of doe je aan datingapps zoals Tinder en Happn? Hoop dan dat jouw ‘droomman of –vrouw’ eerst de profielfoto van een zeer aantrekkelijk persoon voorbij ziet komen en daarna jouw foto (natuurlijk ook aantrekkelijk).

Onderzoek wijst uit: de keuze om wel of niet met iemand te daten wordt beïnvloed door de profielfoto’s van anderen die eerder zijn bekeken.

Sloom brein

De eerder waargenomen foto blijft even hangen in het brein en heeft hierdoor invloed op hoe iemand de profielfoto bekijkt die daarna komt. Dat blijkt uit onderzoek van een groep wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de University of Sydney (Australië). Als je een persoon op een foto aantrekkelijk vindt, zie je de foto die erna komt ook rooskleuriger, zo luidt de simpelere samenvatting.

VU-onderzoeker Erik van der Burg spreekt van ‘liefde op het tweede gezicht’. Het effect is te verklaren doordat het brein traag is. Als we een gezicht zien, zorgt dat voor activatie in het brein. Wanneer dit gezicht verdwijnt, dan zal deze activatie niet direct verdwijnen. „Bij het zien van een nieuw gezicht is onze waarneming dus niet een zuivere waarneming van de realiteit, maar een combinatie van wat we op dat moment zien en wat we zojuist hebben waargenomen”, aldus Van der Burg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Online daten? Eerdere foto’s beïnvloeden je brein
Sluiten