Metro
Metro Nieuws 27 mrt 2016 / 06:57 uur

Nieuwe IS-boodschap over Brussel, man geëxecuteerd

In een officiële video heeft IS opnieuw de aanslagen in Brussel opgeëist, meldden verschillende Belgische media in de nacht van zaterdag op zondag. De beelden komen uit de provincie Ar-Raqqah (Syrië). Op de beelden is de Antwerpse Syriëganger Hicham Chaib te zien. In het filmpje wordt eerst in het Frans gemeld dat de aanslagen in Brussel slechts „een waarschuwing” waren en eindigt met een executie van een gevangene.

Daarna verschijnt Chaib die onder meer het volgende tegen de Belgische regering zegt: „De lessen van Parijs hebben jullie blijkbaar niets opgeleverd. Want jullie zijn maar blijven verdergaan met jullie strijd tegen de islam en de moslims. Daarom wil ik zeggen dat de aanvallen in Brussel enkel en alleen de oogst is die jullie hebben gezaaid met jullie eigen handen". Daarnaast steekt de Syriëstrijder ook nog een lofzang af over het leven in heg kalifaat en haalt de man het dreigingsniveau in België aan dat verhoogd is naar 4. Dit wijst erop dat de video eerder deze week is opgenomen, aangezien het niveau donderdag verlaagd is naar niveau 3: ernstig. Aan het einde van de video executeert hij een geknielde gevangene met twee schoten.

Terugtrekken

De voortvluchtige Chaib (34) was één van de leidende figuren binnen de terroristische groep Sharia4Belgium. Oorspronkelijk was hij de lijfwacht en rechterhand van de oprichter van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. Vrijdag verscheen ook al een video van IS, waarin de terreurgroep een oproep deed aan de Belgische kijker om van hun politieke leiders te eisen dat ze hun vliegtuigen en militairen terugtrekken uit het Midden-Oosten. Ook daarin was Chaib te zien. Al werd hij in de film aangeduid als Abu Mujahid al-Baljiki.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe IS-boodschap over Brussel, man geëxecuteerd
Sluiten