Metro
Metro Nieuws 24 mrt 2016 / 09:05 uur

Nieuw-Zeeland houdt oude vlag

Nieuw-Zeeland houdt zijn bestaande vlag. Dat hebben de inwoners in een referendum besloten. Het traditionele blauwe exemplaar met het zogenoemde southern cross en de vier rode sterren blijft het wapperend symbool van het land. De nieuwe vlag met de zilveren varen werd afgewezen door de Nieuw-Zeelanders.

Kleine meerderheid

Twee keer togen de inwoners naar de stembussen om in een referendum over de vlag te stemmen. In december vorig jaar werd bepaald welk alternatief het zou opnemen tegen de bestaande versie. Het alternatief was blauw, de vier sterren waren gehandhaafd, maar het kruis was vervangen door een zilveren varen. Ruim 2,1 miljoen stemmen werden uitgebracht (een opkomst van 67,3 procent) en daarvan was ruim 56,6 voor behoud van de bestaande vlag.

De afwijzing van de nieuwe vlag is een tegenvaller voor minister-president John Key, er werd namelijk ruim 16 miljoen uitgegeven aan de verschillende referenda en was persoonlijk een voorstander van de nieuwe vlag. De huidige vlag zou te veel lijken op de vlag van Australië en doet herinneren aan het verleden als kolonie van het land.

Toen de overheid een tijd geleden vroeg om alternatieven te ontwerpen, ontving zij liefst 10.000 ontwerpen. Een commissie bracht dat terug tot veertig. Het eerste referendum koos de versie met de zilveren varen als alternatief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw-Zeeland houdt oude vlag
Sluiten