Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 2 mrt 2016 / 09:01 uur

Nierstichting luidt noodklok: te weinig donoren

Veel meer mensen wachten op een donornier dan officiële cijfers doen geloven. Dat stelt Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting, in de Telegraaf.

Volgens hem zijn het niet 500 mensen die wachten op een donornier, maar 2000 tot 2500. Hij luidt de noodklok. „De werkelijkheid is behoorlijk vertekend. Wij willen dat de échte behoefte aan donornieren nu eindelijk eens zuiver in beeld wordt gebracht.’’

50 jaar

De uitspraken van Oostrom komen op een bijzonder moment, omdat het woensdag exact 50 jaar geleden is dat in Nederland de allereerste niertransplantatie werd uitgevoerd. De Nederlandse Kees Verdonk kreeg toen de nier van zijn moeder.

Een ‘gedenkwaardig moment’ volgens Oostrom, maar het is volgens hem belangrijker om naar de toekomst te kijken. „De actuele problemen op niergebied zijn levensgroot.’’ De Nierstichting stelt dat er elk jaar tweeduizend nieuwe nierpatiënten bij komen in Nederland. Zij zijn allemaal afhankelijk van een nierfunctie vervangende behandeling, zoals transplantatie of dialyse.

Dat aantal ligt vier keer hoger dan de officiële cijfers. „Met 500 wachtenden op de lijst van de Nederlandse Transplantatie Stichting blijven er dus totaal ruim 2000 patiënten over die op dit moment allemaal een nieuwe nier zouden moeten krijgen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nierstichting luidt noodklok: te weinig donoren
Sluiten