Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 16 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Nederland op plek 7 gelukkigste landen van de VN

Wat heeft Nederland gemeen met bijvoorbeeld Denemarken, Zwitserland, Australië en Canada? Juist, dat het een gelukkig land is! Ons koude kikkerlandje staat namelijk op de zevende plek in de lijst van de ‘gelukkige landen’ van de Verenigde Naties.

Alleen Denen, Zwitsers, IJslanders, Noren, Finnen en Canadezen zijn gelukkiger. Dat blijkt uit het gepubliceerde World Happiness Report van 2016. Wat opvalt, is dat vooral Europese landen goed vertegenwoordigd zijn in de top tien. Het slechts scorende Europese land is Bulgarije op de 129e plaats.

Het geluk meten

Maar hoe wordt dit geluk gemeten? De onderzoekers kijken per land naar de jaren die mensen gemiddeld in gezondheid leven, de vrijheid om zelf beslissingen te nemen, of mensen iemand hebben op wie ze kunnen rekenen, de sociale zekerheid en het bruto binnenlands product.

Al die uitkomsten hebben voor deze top 10 gezorgd:

  • 1. Denemarken
  • 2. Zwitserland
  • 3. IJsland
  • 4. Noorwegen
  • 5. Finland
  • 6. Canada
  • 7. Nederland
  • 8. Nieuw-Zeeland
  • 9. Australië
  • 10. Zweden

Daarnaast is de Verenigde Staten op de 13e plek te vinden, Groot-Brittannië op de 23e, Frankrijk op de 32e en Italië pas de op de 50e plek. Onze buurlanden staan ook een flink stuk lager op de lijst. Duitsland staat namelijk op plek 16 en België op plek 18.

Corruptie

Er zijn natuurlijk ook ongelukkige landen op de aardbol te vinden. Dit heeft veelal te maken met de corruptie die daar speelt, zoals in Afrika en het Midden Oosten. Zo is het Afrikaanse land Burundi het ongelukkigst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.